tiistai 13. lokakuuta 2009

Kurpitsoja ja vierastyöläisistä

Torilla oli yhdessä kohtaa mahtavan kokoisia kurpitsoja.En tiedä jos tästä kuvasta pystyy näkemään,että jokainen näistä painoi kymmeniä kiloja!

Asiasta toiseen...
Israelissakin on vierastyöläisiä. Myös pakolaisia,Eritreasta ja Darfourista. Vierastyöläiset tulivat vuosia sitten, osa rakennuksille ja töihin poimimaan vihanneksia tai hedelmiä, osa hoitamaan vanhuksia. Monet vanhukset ja invaliidit pystyivät jäämään kotiinsa vanhainkodin sijaan,kun heillä on vierastyöläinen hoitaja. Suurin osa näistä hoitajista on aasialaisia, enimmäkseen filippiiniläisiä. Filippiiniläisiä onkin aika monta,ja Tel Avivin jättimäisessa labyrinttimaisessa päälinja-autoasemalla on jopa paljon heitä varten olevia ruokakauppoja.Filippiiniläiset myös tapaavat siellä sunnuntaisin ,ja järjestävät siellä kaikenlaista toimintaa.
Kun he tulevat töihin, heidän kanssaan tehdään sopimus. Monet kuitenkin haluavat jäädä sopimuksen jälkeenkin,sillä omassa maassa on paljon köyhyyttä ja ongelmia. Ja tästä alkaakin ongelma.... He ovat silloin laittomasti ja ilman lupia maassa. Monet saivat täällä myös lapsia, ja tähän asti se on jonkun verran suojellut ainakin joitakin.Israelissa on tällä hetkellä noin parituhatta vierastyöläislasta,jotka ovat joko täällä syntyneet,tai tulleet tänne ihan pieninä.
He eivät tunne muuta maata; täällä he ovat kasvaneet ja täällä he käyvät koulua ja elävät. Kesällä yhtäkkiä heidät haluttiin karkoittaa täältä. Syntyi kauhea häly,ja päätöstä siirrettiin 3 kuukaudella ja eilen sitten syntyi uusi päätös. Että lapset vanhempineen karkoitetaan takaisin kotimaahansa kouluvuoden loputtua. Päätös ei kuitenkaan vielä ole lopullinen.
Tällainen on kauhean stressaavaa pienille lapsille,joiden turvallisuustunne järkkyy,kun uhka karkoittamisesta häilyy pään päällä.Ajan bussilla melkein joka päivä koulun ohi,jossa suurin osa lapsista on vierastyöläisten ja pakolaisten lapsia (pakolaisten lapset eivät ole karkoituslistassa)
Presidentti on pyytänyt että lapsia ,jotka ovat täällä syntyneet ,ei karkoitettaisiin.Samoin pari muuta ministeriä,mutta sisäministeri ei missään nimessä halua myöntää heille pysyvää statusta.
Täällä on paljon organisaatioita,jotka tekevät kaikkensa ,jotta päätös kumottaisiin. Eilen kun päätöstä mietittiin,nämä ylläolevat,filippiiniläisperäiset lapset, odottivat Knessetin eli parlamentin ulkopuolella.
Lapsia ei pitäisi rangaista siitä,että heidän vanhempansa ovat jääneet /tulleet laittomasti maahan. Heidän määränsäkään ei ole niin suuri,että he olisivat joku uhka.Toivon ,että he saavat jäädä,sillä näille lapsille Filippiinit on tuntematon paikka.
Mitä mieltä olette tällaisesta? Toisaalta,eihän kukaan noin vaan voi tulla laittomasti johonkin maahan,ilman että on tarvittavia papereita,mutta toisaalta, näiden lasten on annettu olla täällä tähänkin asti ja täällä on heidän kotiympäristönsä. Tänään Tel Avivin keskustassa on taas mielenosoitus karkoittamista vastaan.Tästä voi asiasta lukea hieman enemmän (englanniksi)

30 kommenttia:

Leena Lumi kirjoitti...

Jael, koskeeko tämä karkotusuhka nyt myös esim. Afrikasta Darfurista tulleita? Jos koskee, pyydän Israelin sisäministeriä muistelemaan juutalaisten karkotuksia! Monessa Afrikan maassa käydään julmaa sotaa, usein heimosotaa, jossa lapset ovat oiekasti tulilinjalla. Olen lukenut Darfurin oloista niin paljon, että olen todellakin hämästynyt, jos Israel karkottaa heidät sinne varmaan kuolemaan.

Allu kirjoitti...

Täällä on ollut joskus myös tapauksia, jossa viranomaiset on lähettäneet nuoren ihmisen vanhempien kotimaahan, vaikka tämä ei ole koskaan siellä edes käynytkään, aika julmaa mielestäni.

Satu kirjoitti...

Vaikea kysymys. Kyllä toisaalta ne luvat maassaoloon pitäisi kaikilla olla, mutta toisaalta nuo lapset ovat kyllä varmaankin jo juurtuneet Israeliin, varsinkin jos on isommista lapsista kysymys.

En kyllä ymmärrä, miksi heille ei voisi antaa pysyvää statusta, jos kerran ei ole kyse kovin suuresta ihmismäärästäkään. Ehkä hallitus pelkää, että tämä antaisi huonon mallin tulevaisuutta varten ja että lasten määrä tulisi lisääntymään, jos maahanjääminen sallitaan niille, joilla on lapsia.

MaaMaa kirjoitti...

Irlannissa syntyneet lapset olivat automaattisesti aikaisemmin heti irlannin kansalaisia. Heidän myötä kaikenmaalaiset vanhemmat pystyivät sitten anomaan kansalaisuutta myös, ja yleensä saivatkin sen, sillä eihän vastasyntyneiden irlantilaisten lasten vanhempia voitu karkoittaa maasta. Tästä tietysti aiheutui se, että viimesillään raskaana olevia naisia tuli tänne köyhistä maista pilvin pimein.
Nyt laki on muutettu, että lapsi saa irlannin kansalaisuuden vain jos jompi kumpi vanhemmista on irlantilainen tai jos ulkomaalaiset vanhemmat ovat asuneet irlannissa pysyvästi vähintään (muistaakseni) 4 vuotta.

On ikävää jos lapsia käytetään pelinappuloina "aikuisten lakien" säätämisessä ja porsaanreikien käyttämisessä. Postauksesi laittomat työntekijät ovat vastuussa lapsistaan, joten loppupeleissä he ovat tietoisesti tehneet mitä ovat tehneet. Kamalaa, että lapset lähetetään vanhempien mukana vieraaseen (koti)maahan, mutta eihän niitä voi yksin Israelikaan antaa jäädä... Jos koko perhe jää, niin sitten pitäisi kaikkien antaa jäädä .... vaikea tilanne... :(
Onneksi en joudu päättämään tuollaisia kohtaloita!!

anumorchy kirjoitti...

Nythan on myos puhuttu, etta naille jo maassa asuville annettaisiin luvat ja oikeudet ja tasta alkaen uusia laittomia kohdeltaisiin todella lujalla kadella. Kun tama siirtolaispolitiikka on tahan mennessa ollut vahan lepsua. Minusta tama olisi paras vaihtoehto.

Jael kirjoitti...

Leena:tuollahan kirjoitin,ettei koske pakolaisten lapsia,joten pakolaiset eivät ole karkoitusuhan alaisina. Ongelma vaan on,että heidän siivellään on tullut muistakin maista "pakolaisia". Sitäpaitsi,he tulivat ensin Egyptiin, mutta siellä heitä kohdeltiin niin huonosti,että kaikki pyrkivät tänne,ja täälläkin on hankalaa ottaa vastaan kauheasti pakolaisia,pieni maa kun on.Itse asiassa joitakin on kuollut Egyptin rajalla,kun egyptiläiset rajapoliisit ampuvat heitä heidän pyrkiessään sieltä pois.Darfuriin ei todellakaan ketään lähetetä takaisin.

Allu:Niin,lapsen kannalta se onkin tosi julmaa,sillä eihän se heidän vikansa ole.

Hippu:Nuo lapset tietenkin ovat juurtuneet, kun käyvät koulua ja puhuvat hepreaa. Mutta siinä tosiaankin on se pointti myös olemassa,että jos annetaan lupa jäädä,se voi houkutella monia tekemään samoin tulevaisuudessa.Vaikea tilanne kaiken kaikkiaan.Itse asiassa on tapauksia ,jotka ovat saaneet pysyvän statuksen;miksi juuri nämä 1200 eivät voi sitä saada,en tiedä.

MaaMaa:Tuo on kai voimassa myös Yhdysvalloissa,tulee mieleen kaikki meksikolaiset sinne pyrkineet,ja kun syntyy lapsi,niin heitä ei kai voi lähettää takaisin. Varmaankin on,että moni noista vanhemmista on ajatellut,että näin pystymme sitten jäämään tänne,kun on lapsikin,mutta eihän se ihan niin voi mennä,ja lapset siinä joutuvat kärsimään.Näin juuri uutislähetyksessä jutun siitä koulusta missä kaikki melkein ovat vierastyöläisten tai pakolaisten lapsia,ja tippa kyllä tuli silmiin.Vaikea tilanne tosiaankin.Mutta kun on kyse parista tuhannesta, niin mielestäni voisi tehdä poikkeus heidän suhteen ja sitten tästä päivästä lähtien toimia toisin uusien tapausten suhteen.

Anu:Näiden 1200 suhteen ei ole mitään sellaista luvattu;aikaisemminhan on perheitä jotka ovat saaneet pysyvän statuksen.Nämä 1200 nyt uhataan lähettää kotimaahansa kouluvuoden loputtua..Tuo olisin paras ratkaisu;:näiden annettaisiin jäädä,ja sitten uusien tapausten ei,se varmaan karsisikin sitä halua jäädä tänne laittomasti.

arleena kirjoitti...

Mikäs siinä esteenä on, jos vanhemmat käyvät työssä, maksavat veronsa, hoitavat perheensä. Ei muuta kuin pitkällisen ja vakiintuneen asumisen jälkeen lupa asua ja hakea kansalaisuus.

Marja-Leena kirjoitti...

Vaikeita asioita nuo. Lapset käyvät jo koulua? Kumma, että heidät vanhempineen nyt vasta karkoitetaan. Eikä tosiaan tuommoinen tuhat ihmistä ole suuri määrä. Laittomat muuttajat tästä lähin heti kiinni jouduttuaan takaisin sinne, mistä ovat tulleet, jos mahdollista.

Meillä on täällä Suomessa nyt Romaniasta tulleiden kerjäläisten takia aika outo ja vaikea tilanne. Talvi tulee ja nuo ihmiset yöpyvätkin ties missä. Eihän Suomeenkaan voi kokonaista Romanian kansaa asuttaa.

Jael kirjoitti...

Arleena;niinpä,mutta tuskin Suomeenkaan saa ihan noin jäädä,laittomasti.Ongelma on myös siinä,että monet vanhemmista joilla ei työlupaa, ovat pimeästi töissä.

Marja-Leena;niinhän sen pitäisi olla.Näistä osa kuitenkin on tullut saatuaan työsopimuksen,mutta on sellaisiakin,jotka ovat tulleet muuten vaan,ja sitten sellaisia,jotka jäävät,vaikka lupa umpeutunut.Jos tuollaista sallimista jatkaisi,olisi täälläkin varmaan puoli Filippiiniä. Mutta näiden ,jotka nyt ovat täällä ja juurtuneet tänne,lapset siis,heitä ei tulisi karkoittaa.

Phivos Nicolaides kirjoitti...

Erittäin huono olla pakolainen. Voitteko kuvitella, Kyproksen, emme voi mennä meidän taloa vuodesta 1974, jolloin Turkki invated Kypros ...

Jael kirjoitti...

Phivos;Suomenkielesi on tosi hyvä! Varmaankin tuntui pahalta menettää koti tuolla tavalla.

Inkivääri kirjoitti...

Nämä ovat niin vaikeita kysymyksiä! Sydämeni sanoo, että kaikilla pitäisi olla oikeus tulla ja jäädä...

Meiltä Suomesta on aina lähdetty köyhyyttä pakoon ja lähteneiden jälkeläisiä asuu monessa maassa. Nyt, kun meillä menee hyvin, meillä puhutaan yhtäkkiä kielteisesti elintasopakolaisuudesta.

Ongelmiahan se tuo, sitä ei voi kiistää, mutta inhimillisesti ottaen - lasten vanhempineen pitäisi saada jäädä.

Voimmeko tehdä näin:annetaan tulla kielitaidottoman köyhän ihmisen ilman lapsia ja vanhuksia vähäksi aikaa tekemään töitä halvalla - onhan palkka kuitenkin parempi kuin lähtömaassa - ja palautetaan takaisin siinä vaiheessa, kun hän alkaa ymmärtää, mitkä hänen oikeutensa oikeastaan olisivat?

Jael kirjoitti...

Inkivääri:Vaikeita kysymyksiä tosiaankin! Iso osa työntekijöistähän tulee ansaitakseen rahaa,joka on paljon korkeampi kuin kotimaassa, ja he lähettävät rahaa perheilleen siellä joka kuukausi.Monet haluavat ansaita rahaa ja sitten palata vähän paremmissa merkeissä kotimaahansa.Ja sitten ovat ne ,jotka eivät halua palata....Enhän minäkään voi noin vaan mennä asumaan Yhdysvaltoihin,vaikka haluaaisinkin,jossain vaiheessa minustakin tulisi laiton ,eli 3 kk kuluessa(minkä takia kävin Kandan rajalla pikaisesti välillä)
Täällä paras ratkaisu olisi se,että näiden lasten vanhempineen annnettaisiin jäädä,ja sitten tästä lähtien pidettäisiin kiinni siitä,että ei voi laittomasta jäädä. Se varmaankin myös vähentäisi tuota ongelmaa.

sarapirat kirjoitti...

ja, jag undrar ofta hur mycket ett land tänker på följderna av sitt handlande och sina beslut. man har ju trots allt velat ha billig arbetskraft, och den förfrågan finns fortfarande. och nuförtiden, när man inte kan vända sig runt hörnet för att fylla det behovet, så har man börjat anställa filipiner, thailändare etc. och tja, konsekvenserna utav detta är ju mycket mer komplicerade än bara en lösning på ett tillfälligt problem. och det är ju fruktansvärt att barn som inte har valt den här situationen ska hamna mitt emellan stolarna...

pikkujutut kirjoitti...

Vaikea asia ja varmaan koskettaa monia muitakin maita. Anun ehdotus kuulostaa jarkevalta mutta mita sitten teidan poliitikot ajattelevatkaan.

BLOGitse kirjoitti...

Vaikea tilanne. Syyhan on nyt siis aikuisten jotka ovat laittomasti maahan jaaneet.
Ja lapset karsii.
Lapsia kaytetaan maailmalla sotilaina, kerjalaisina, juoksupoikina, houkutuslintuina jne.

Inhimilliselta nakokannalta heidan voisi antaa jaada ja sen jalkeen tiukentaa kaytantoja.

Suomeenhan valuu jengia kuin pipoa koska toiset maat ovat kiristaneet kaytantoja, esim. Norja.

Nuo on vaikeita kysymyksia. Eika pakolaisvirralle nay loppua, valitettavasti.

Lissu kirjoitti...

Pààsin tàllà nopeammalla Kissalan koneella katsomaan myòs kuvasi ja jopa nyt kommentoimaan. Tekstejàsi olen kyllà pààssyt lukemaan. Kiitos kaikista postauksistasi. Mielenkiintoisia kirjoittelen. Baci

Jael kirjoitti...

Sara:Du har rätt med vad du skriver.Jag tänker bara på Europa, när människor från tredje världen kom och kommer för att arbeta och tjäna pengar de inte kan tjäna i sitt eget land, tänker man då på det ,att de eventuellt blir medborjare? Komplicerad är det ju. Jag tycker man kunde låta de här barnen som nu är här och som är föddä här ,stanna här och få en officiel status,och sedan i framtiden se till,att man inte kan stanna här olagligt och inte tro ,att om man får barn här är det automatiskt en biljett till någonslags officiel status.

Pikkujutut:Näin on,aika yleismaailmallinen asia tänään. Tuo mitä Anu sanoi olisi tässä asiassa parasta;ongelma on ultraortodoksinen sisäministeri,joka uhkaa johtaa hallituskriisiin,jos hänen päätöstään ei kunnioiteta...politiikot....:-(

BLOGitse:Näin on,ja näkökantojakin on aina enemmän kuin 1. Israelin kaikki rajat ovat 3 maailman maitten kanssa, ja vähän vaikeaa estää ihmisvirtoja,esim, juuri Siinain kautta.Tämä on myös erittäin tiheästi asuttu pieni maa,joten ei tänne mitään ylimääräisiä ihmisiä oikein mahdukaan hyvin.Mutta nämä 1200 kyllä saisivat jäädä ja toivon,että saakin.Monet ministeritkin ovat sitä mieltä ja kansanedustajat,inhoittava sisäministeri vaan on toista mieltä:-(

Lissu:Hyvä että pääset välillä nopeammallekin koneelle :-)

Arjaanneli kirjoitti...

Mua ahdistaa aina, kun lapset on pelinappuloina!
Mitä on sisäministerin pääkopan sisus?

Vaihdan aihetta, ja käyn kehumaan hienoja kurpitsoja!
Hienoja!

Jael kirjoitti...

ArjaAnneli:Ihan samoin minuakin ahdistaa tuo. Nykyinen sisäministeri on ihan paska!! Edellisen kanssa näin ei olisi käynyt. Jeps,nuo kurpitsat ovatkin hienoja!

Sirokko kirjoitti...

Minäkin kannatan Anun ehdotusta kun määrä ei ole tuon suurempi. Ja aivan oikein huomasit kirjoittaa, pakolaisia ei sovi laskea samaan, jokaisella maalla on vähimmäiskiintiönsä.
Laittomille maahanmuuttajille ei kai kukaan voi mitään, vaikka pyrkimystä on joka suunnalla. Täälläkin niitä lähteviä jää merivartioston verkkoon päivittäin, toinen puoli onnistuu välttämään verkot kummassakin päässä. Jos määränpäässä jää kiinni niin takaisin kotiin lähetetään.
Vaikea ongelma molemmissa päissä.

Jael kirjoitti...

Sirokko:Toivottavasti se lopullinen päätös on Anun ehdotuksen mukainen.Niinhän se on,että kaikista köyhistä maista koko ajan pyritään parempiin paikkoihin,ja kaikki eivät sinne voi päästä....Pitäisi auttaa enemmän köyhiä maita,ettei olisi niin suuri tarve lähteä....

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Minusta heidän pitäisi saada asua Israelissa, jos eivät hanki valtiolle muita ongelmia kuin sosiaaliturva. Minusta liikkumisen pitää olla moraalin rajoissa vapaata.

Kokoontuuko Israelin parlamentti siellä vai Jerusalemissa?

Jael kirjoitti...

Tuure:Parlamentti kokoontuu Jerusalemissa.En tiedä noista muista ongelmista,aikaista sanoa,mutta harmaa työ ei sekään ole hyväksi taloudelle...

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

juu, mietin vain tuota kuvaa, missä lapset olivat.

sarapirat kirjoitti...

ja, många länder i europa tog sig uppenbarligen vatten över huvudet. det har liksom aldrig varit riktigt genomtänkt, hur människor utifrån ska kunna smälta in i en ny kultur, hur dom ska fungera i samhället, och plötsligt inser dom det, och vill liksom ta tillbaka alltihop, och det funkar ju inte heller....nederländerna är ett bra exempel, där tex flyktingpolitiken blir alltmer konservativ och radikal.

Jael kirjoitti...

Sara:Stämmer vad du säger, man kan ju se vilka problem man har t.ex. i Frankrike...

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Karmeeta monen lapsen elämä.

(minua sääli jopa moni suomalainen, kun ensteeks Ruotsiin töihin, lapset koulussa Ruotsissa, ja sit taas takaisin Suomeen aika isojen lasten kanssa. Monia kiusattiin koulussakin Suomessa)

Robin kirjoitti...

It's horrifying and despicable the way the government is treating the foreign workers. Truly horrible. My heart goes out to all these hardworking people who just want a chance for a better future, and it breaks at the thought of all these children losing the only home they've ever known.

It's wrong. Utterly wrong.

Jael kirjoitti...

Hannele;Niin,monet lapset syntyvät huonoisiin olosuhteisiin maailmassa.

Robin: Yes it is horriby,it breaks my heart.After all,it is a question of mere 1200 people , and I cannot see what is the problem.If they deport these children who were born and grew up here it will be absolutely wrong! They should let them stay and then from now on act differently,so that this kind of thins wont happen again.