tiistai 20. lokakuuta 2009

Ilmaston lämpenemisestä ja kissoista

Täällä on ollut viime päivinä harvinaisen kuumaa. Lämpötilat ovat lähennelleet 40 astetta ja kuulemma viimeksi tällaista oli vuonna 1998,jolloin en asunut täällä. En muista myöskään tällaista pidempää äärimmäisen kuumaa jaksoa 80-luvulta,jolloin myös asuin täällä. Liittyykö tämä ilmaston lämpenemiseen vai onko se jonkinlainen äärimmäisen harvoin tapahtuva ilmiö.Huomenna keskiviikkona pitäisi vihdoinkin helpottaa.
Mutta tästä muistuu mieleen,että ensi lauantaina vietetään 350-päivää,jossa eri puolilla maailmaa otetaan kantaa ilmaston kuumenemiseen.Myös Suomessa,tässä linkki tapahtumiin
Täällä Israelissa päätapahtuma on Kuolleella Merellä,jonka pinta on hälyttävästi laskenut viime vuosina.
Ylläolevassa slide-esityksessä selviää,mikä on 350-liike ja miksi tarvitaan tällaisia tapahtumapäiviä. Nuolta näpsäyttämällä päästään seuraavalle sivulle.


Herään normaalisti aika aikaisin ja vien koiran ulos puistoon klo 6 ja 7 välillä. Tänään klo 6.30 otin muutamia kuvia siellä majailevista kissoista. Tässä nämä 2 kissaa istuivat roskasäiliön päällä.Asuintalossani ei ole jätehuonetta,vaikka siellä selvästi olisi sille tila, ja ulkona on tällainen iso säiliö,jonka luukut monet ikävä kyllä joskus jättävät auki,jonka seuraksena sieltä saattaa hypähtää kissa ulos kun sinne heittää roskapussin.....Säiliö kyllä tyhjennetään tarpeeksi usein eli parisen kertaa viikossa, mutta olisi paljon miellyttävämpää,jos tämä olisi suljetussa tilassa.
Tällä penkillä majaili kaunis valkoruskea kissa.
Nämä kissat eivät ole oikeasti kenenkään,mutta näyttävät ihan hyvin syötetyiltä. Jotkut,kuten tämä ylempi, uskaltavat tulla lähemmäksikin. Talossani yksi tyttö syöttää kissoja ja jättää niille ulos kuivaruokaa. Luulen,että nämä vähemmän pelokkaat kissat ovat hyljättyjä,ihmisiin tottuneita kissoja. Kissat tuolla puistossa ovat muuten niin tottuneet siellä ulkoileviin koiriin,että eivät hätkähdä ,vaikka lähellekin tulisi.
Musta kissa penkin alla käänsi päätään juuri kun otin kuvan...
Ehdin napata kuvan myös näistä linnuista;tuo pitkänokkainen on Israelin kansallislintu,nimeltään harjalintu.Siitä on enemmän kirjoittanut ja kuvannut S blogissaan Israel Nature,jossa on upeita luontokuvia.

20 kommenttia:

 1. No kuuma on ollut taallakin!
  Ja ilma on seissyt. Ei tuulen virettakaan joihinkin aikoihin paivasta, nyt jo 4-5 pvan ajan.

  Kun ei yhtaan tuule ymparisto tuntuu tosi oudolta.

  Kiitos tuosta linnun nimesta - harjalintu!
  Meidan pihalla niita kay silloin talloin.

  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
 2. BLOGitse: Juu se se just onkin paha, kun ilma seisoo, ei tuulen tuulta:-( Mutta jospa huomenna tosiaankin helpottaisi....Mukavaa tiistaita myös Cairoon...

  VastaaPoista
 3. Harjalintu on tuttu joko kolun peruja ja/tai sitten henk.kohtaisesta kiinnostuksesta lintuihin. Mutta nähdä siitä valokuvia ja kuukka siitä tuoreeltaan sen oikeassa ympäristössä...käynpä S.:n luona. Enkä tiennyt, että harjalintu on Israelin kansallislintu. Kyllä blogeista oppii!

  VastaaPoista
 4. Olen jo luovuttanut, myonnan tappioni talle saalle.Jos huomenna ei viilene, hautaudun sisatiloihin ac:n alle.

  Saan aina pienoisen satkyn, jos ajattelematta heitan pussin roskiin ja sielta ponnahtaakin kissa. no kissa kylla parempi kuin rotta :).

  VastaaPoista
 5. No meillä taas on ollut epätavallisen kylmää, pakko on ollut jo laittaa lämmityskin päälle. Tänään pitkästä aikaa näkyy sininen taivas, ehkä se helleaalto tulee takaisin tännekin.
  Kiitos linkistä, katsoin että meilläkin sentään jotain liikehdintää pääkaupungissa.

  VastaaPoista
 6. Eikös teillä ollut kesälläkin poikkeavan kuumaa, jos oikein muistan. Toivotaan, että kyse on ääri-ilmiöstä ja pikaisesti helpottaa.

  Tuollaisia kampanjoita tarvitaan ja paljon. Maapallolla on niin paljon kohteita, jotka jo kärsivät ilmastonmuutoksesta ja kehitys huonompaan on kohtuuttoman rajua.

  Jatketaan hyvää työtä!

  VastaaPoista
 7. Hyvä diasarja ja hyödyllinen. Heti tuli mieleen, että tuota pitää näyttää myös oppilaille. Laitankin linkin englanninopelle ja maantieteenopelle.

  VastaaPoista
 8. Samoin täällä Sirkon naapurissa, on ollut epätavallisen kylmää. Katselin tasan vuoden takaisista valokuvista, että oltin rannalla hellemekoissa kun tänään lapset veti huppareita niskaan ja iltaisin kääriytyvät torkkupeittoihin sohvalle.

  Avonaiset jätelaatikot+kissat.. tuttu yhtälö. Meillä ne tosin tyhjennetään päivittäin vaikka ei millään uskoisi siitä sotkusta mitä jollain jätelaatikoilla on.

  VastaaPoista
 9. Hyva kuva harjalinnusta! Kylla silla on vaan hyva nokka matojen etsimiseen. Tuo vasemman puolinen saattaisi olla pihamaina?? http://natureisrael.blogspot.com/2009/03/pihamaina-acridotheres-tristis.html

  VastaaPoista
 10. Ilmaston lämpenemisen etenemiseksi emme ole vielä saaneet tehtyä kovinkaan paljon. Työtä ja asennemuutoksia tarvittaisiin.
  Täälläkin on ollut harvinaisen lämmin syksy - siis Lounais-Suomessa ja Turun seudulla, muualla eletään kai normaalia syksyä.

  Suloisia kissoja. Suomessahan ei ns irtokissoja tai orpokissoja näy kaupunkikuvassa. Meillä on tiukat järjestyssääntömääräykset kaupungeissa kissojen ja koirien suhteen. Toisaalta se on ihan hyvä.
  Lemmikiksi tarkoitettua eläintä ei saa hylätä. Monenlaista haittaa siitä on sekä kissalle että ympäristölle.

  VastaaPoista
 11. Vai noin kuumaa vielä lokakuussa, huh! Aika hyvin ruokitun näköisiä nuo kissat kun vertaa kulkukissoihin, joita olen nähnyt muualla maailmassa.

  VastaaPoista
 12. Leena:Tuo harjalintu on aika persoonallisen näköinen.Siitä tuli kansallislintu toissa vuonna äänestyksen perusteella.Oli siellä listassa nätimpiäkin lintuja mutta tuo on aika hauska!

  Pikkujutut: Kyllä minäkin olen kissan sieltä ponnahtaessa saanut säikyn. Ja huomenna toivottavasti viilenee,tätä ei enään kestä....

  Sirokko:Jännää että teilläpäin taas on epätavallisen kylmää. Huomasinkin tuon 350 webbisivuilla että todella monessa maassa on lauantaina toimitaa asian tiimoilta.

  Lepis:Kesällä oli osan aikaa harvinaisen kuumaa kanssa.Nyt kyllä saa kuumuus jo riittää! Hyvä että on tuollaisia projekteja ja näin ilokseni,että tämä toteutetaan tosi monessa maassa.

  Kirlah:Tuo diasarja onkin tosi havainnollinen ja selkeä,ja oliskin tosi hyvä näyttää kouluissa.

  Mizyena;lähetäpä sitä viileämpää ilmaa tännepäin...Juu ei ole kiva jos kissat hyökkää sieltä pelokkaina. Tuo kyllä pysyy ihan suhtkoht siistinä,ja se pari kertaa viikossa näkyy riittävän. Hienoa että teillä tyhjennetään joka päivä!

  S: Se toinen lintu kääntyi just kun halusin sitä kuvata...Juu,upea nokka on tuolla harjalinnulla,yritin päästä lähemmäksi kuvaamaan,mutta ei se antanut...

  Arleena:Suomessahan on jo muutaman vuoden ollutkin tosi lämpimiä syksyjä ja talvetkin ovat välillä olleet hämmästyttävän leutoja.Paljon pitää tehdä että saadaan ihmiset toimimaan paremmin.Toivottavasti tuolla Kööpenhaminan ilmastomuutoskokouksessa osataan tehdä viisaita päätöksiä.
  Kissojahan hylätään Suomessakin kesän jälkeen jossa ne eivät osaa luonnossa pärjätä talvella.Täällähän pärjäävät ympäri vuoden.Ei täälläkään saisi niitä heitteille jättää mutta ihmiset eivät sterilisoi niitä ja antavat kulkea vapaana,jolloin kissapopulaatio kssvaa.Joskus kaupungit tekevät joukkosterilisaatioiskuja,ja sen on paras tapa pienentää tuota kissapopulaatiota. Täällä puistossa ei ole montaa kissaa, mutta en ole oikein nähnyt poikueitakaan,joten taitavat ehkä olla sterilisoituja.Haittaahan niistä on kun jahtaavat lintuja,mutta hyötyäkin,pysyvät hiiret ja sellaiset pois tuolla puistossa niiden ansiosta.

  Allu:Juu kamalan kuumaa on ollut torstaista saakka,sais nyt jo loppua. Kulkukissat täällä ovat aina talojen kohdilla,enemmin pihoilla,ei kaduilla ja puistoissa kuten täällä.Ja ihmiset monessa paikassa niitä syöttävät niin ovat hyväkuntoisen näköisiä.

  VastaaPoista
 13. Meillä on takana tavallista kylmempi pari viikkoinen. Saa nähdä millainen talvesta tulee.

  Nättejä kissoja, varsinkin tuo täplikäs. Ja hyvä otos. Hyvä kuva myös harjalinnusta, josta en ollut ennen kuullutkaan.

  VastaaPoista
 14. Marja-Leena:täällä tosiaankin on vähän erilaiset ilmat kuin teilläpäin juuri nyt. Tuo täplikäs kissa olikin tosi nätti!

  VastaaPoista
 15. Hyllyssäni on yksi hyvä suomalaisvoimin tehty dokumentti, nimeltä Venus-teoria. Siinä eri maiden tiedemiehet kertovat siitä, mitä voisi tapahtua, jos ilmaston lämpeneminen karkaa käsistä. Eli käy niin kuin Venus-planeetalla aikoinaan kävi. Venushan on nykyään tulinen pätsi. Nyt puhutaan vain kahden asteen lämpenemisestä, joka sekin on jo hälyttävää, mutta ilmiö voi alkaa vahvistaa itse itseään, mikä voi johtaa kaiken elämän tuhoutumiseen. Ja valtiot kiistelevät prosenteista...

  Ihminen on kyllä säälittävä laji, kun ehdoin tahdoin tuhoaa itse itsensä ja koko planeetan saman tien (siis pahimmassa skenaariossa). Pitääpä postata tästä joskus, kun ehdin.

  VastaaPoista
 16. Tuntuu, että noita poikkeuksellisia säätiloja on nykyään kauhean paljon. Esimerkiksi Intiassakin oli ensin niin kuiva monsuunikausi, että kärsittiin pahimmasta kuivuudesta 50 vuoteen, ja sitten tuli ihan poikkeuksellisen kauheat sateet ja tulvat. Toivottavasti kuumuus siellä teilläkin pian helpottaa!

  Kiitos tuosta 350-päivä -vinkistä; enpä ole ennen kuullutkaan. Katsotaan, tiedotetaanko siitä täällä Suomessa jotenkin, kun päivä lähenee.

  Kauniita kissoja ja tosiaankin hyvävointisen näköisiä. Ja tuo harjalintu on tosi hieno - hyvän kuvankin olet siitä saanut!

  VastaaPoista
 17. Annie:Tuosta Venus-raportista en olekaan kuullut,olisi kiva ,jos teet siitä postauksen.Niin,ihminen tekee paljon vahinkoa planeetalle ajattelematta seurauksia.Toivonkin,että Kööpenhaminassa tehtäisiin parempia päätöksiä kuin viime kerralla.

  Hippu:Niinhän se on,kun ajattelee kaikkia hirmumyrskyjä ja sääkatastrofeja. Kesällä täälläkin oli osittain normaalia lämpimämpää.
  Kisut tuolla puistossa ovatkin tosi hyväkuntoisen näköisiä,kai niillä riittää siellä ruokaa.En ole pahemmin täällä koskaan edes nähnyt oikein nälkiintyneitä kissoja missään.

  VastaaPoista
 18. Ihania kisuja ja kaunis harjalintu :)

  Hyvä tuo slideshow.
  Minulla alkaa loppua usko ihmisiin, sillä puhetta kyllä piisaa, mutta missä ovat ripeät toimenpiteet!
  Tällä meiningillä väistämätön on kohta edessä....
  Mitä voi pieni ihminen tehdä, elleivät päättäjät ole tosissaan?

  Kuitenkin:
  hyvää viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 19. Nurkkalintu:Tuo harjalintu on aika hauskannäkoinen! Niin,tuntuu ettei paljon voi tehdä,mutta se pienikin voi ehkä auttaa.JOs kaikki ihmiset tajuaisivat mitä merkitystä heidän teoillaan on maapallollemme, niin olisi hyvä. Suuria toimenpiteitä kyllä tarvitaan! Ja hyvää viikonloppua sinullekin Nurkkalintu:-)

  VastaaPoista
 20. Voi ei, kauheesti kissoja. Uskallankohan lukea sittenkään tätä blogia.. Pelastaisin kaikki jos voisin...Ei vaan, kivoja kuvia:)

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...