tiistai 27. lokakuuta 2009

Vesiongelmia

On joitakin asioita, joita kaipaan erityisen paljon Suomesta,ja yksi niistä on vesi,tai oikeastaan sen saatavuuden helppous. Tämä muistui mieleeni parisen päivää sitten,kun asuintaloni lämminvesiputki hajosi,ja talossa ei tällä hetkellä ole lämmintä vettä lainkaan. Pums, tupahti ylimääräinen yli 200 euron lasku, ja eilen pitikin sitten pulittaa osa tuosta rahasta,että saadaan laitettua uusi putki.Vanhassa putkessa on vielä sekin ongelma,että siitä tippuvat vesijämät menevät hissikuiluun,miten näin tapahtuu,on minulle täysi mysteeri....Uuden vesiputken saanti voi kestää päiviäkin, sillä ennenkun kaikki ovat maksaneet oman osansa, ei kai uutta putkea saada...
Kuuman veden saannin estyminen ei minulle ainakaan ole mikään ongelma.Suurimman osan vuodesta täällähän on lämmintä ja silloin kyllä käytän mieluummin kylmää kuin lämmintä vettä suihkussa käydessäni. Viimeksi taisin ottaa kuuman suihkun joskus viime talvena. Tässä talossa kaikki asunnot maksavat saman hinnan lämpimästä vedestä,ja sillä ei ole väliä,onko asunnossa 4 vai 1 henkilö,eli minä siis käytän minimaalisen vähän lämmintä vettä verrattuna johonkin lapsiperheeseen. Mieluiten ottaisinkin oman kuumavesisäiliösysteemin,josta maksaisin käytön mukaan,mutta tässä talossa se ei ole mahdollista.
Veden kanssa on viimeisten vähäsateisten talvien johdosta muutenkin voimassa sääntely. Vettä saa käyttää per henkilö vain 2½ kuutiota kuukaudessa, muuten tulee sakkoa. Niinpä otan lyhyitä suihkuja, yritän muistaa käyttää vihannesten huuhteluvettä kasvien kasteluvetenä,kierrätän osan vedestä ja niin edelleen. Nyt pitää vain toivoa,että tulisi kunnolla vettä tulevana talvena!
Edit: Kaikissa taloissa ei tietenkään ole näin.Kun tämä talo rakennettiin 35 vuotta sitten, tämä systeemi oli ok,nykyään ei tällaista käytetä vaan taloissa asuntokohtaiset mittari,aurinkopaneelit, jne.. Tulin siihen tulokseen,että tässä talossa ei myöskään oltu otettu minkäänlaista vakuutusta, ja tämä sitten oli tulos-kuumaa vettä ei ole vieläkään......

31 kommenttia:

  1. voi ku tylsaa.
    Mina en taalla kirjoita Egyptin vesiasioista - niita on puitu omassa blogissani ihan tarpeeksi.

    Suomessahan tuo veden kayton jakaantuminen kerrostaloissa tuottaa joskus paanvaivaa esim. kun jollain on amme jota kaytetaan usein ja sehan vetaa vetta aivan eri maaria kuin yksi suihkukaynti.

    Toivottavasti saatte putkirahat kasaan ja homman hoidettua ennen talvea.
    Vauvaperheellisilla saattaisi muuten olla viileat peppupesut...

    VastaaPoista
  2. Juu jannityksella odotellaan seuraavaa vesilaskua! Mutta tuo tiukin sakko taitaa tulla voimaan vasta ensi vuoden alusta. Nythan ne ovat tiedustelleet montako nuppia taloudessa asuu saadakseen laskut tehtya. Kuulemma vasta neljannes on vastannut.
    Meilla on asuntokohtainen vedenlammitys kaasulla. Ongelmana meilla on iso talon yhteinen kulutus, en tieda minne sita niin paljon menee. yleensa ainakin 7 kuutiota 2 kuukaudessa per asunto. Ja asuntoja on lahes 80. Jos se jatkuu niin kylla tulee sakkoja roimasti!

    VastaaPoista
  3. BLOGitse:Niin teilläkin on varmaan ihan omat vesiongelmat siellä Egyptissä....Kyllä varmaan putkirahat saadaan kokoon,heti kun kylmä tulee.Nyt on niin kuumaa,että tekee mieli vaan kylmää suihkua.....

    Anu:Mäkin olen unohtanut lähettää sen kyselyn enkä edes löydä minne sen laitoin.....Tuollaisen asuntokohtaisen kaasulämmittimen haluiaisin minäkin tänne, mutta kuulemma suurin osa tässä talossa ei suostu siihen,ettei olisi tuo yhteinen kuumvesijuttu. Täälläkin on välillä tuo yhteinen vesi ihmettelyn aihe;eihän sitä puutarhaa joka päivä kastella niin minne ihmeeseen ne vedet oikein menee.......7 kuutiota kuten teillä per asunto on kyllä aika kamala määrä!

    VastaaPoista
  4. Täällä Suomessa ambeledkäytetään vettä aika suruttomasti. Kun asun yksin omakotitalossa, voin kyllä vaikuttaa vesilaskuun ihan omalla käyttäytymiselläni. Jos pitäisi tyytyä 2,5 kuutioon kuukaudessa, se tuottaisi kyllä vaikeuksia.

    VastaaPoista
  5. Kyllä ainakin mun kaveripiirissä on Suomessakin alettu miettiä veden kulutusta. Ei enää samalla tavalla anneta vaan veden juosta hanasta kuin joskus 80-luvulla! ;)
    Täältä ei hanasta vesi lopu kesken, mutta ollaan valveuduttu ympäristöasioihin. Sama sähkön käytön kanssa. Itse olisin tyytyväinen, jos näistä asioista puhuttaisiin täällä vielä enemmän ja jos olisi jotenkin mahdollista asentaa kaikkiin asuntoihin (kerrostaloissakin) erilliset vesi- ja sähkömittarit. Ehkä uusissa taloissa jo mietitäänkin uusia ratkaisuja?

    VastaaPoista
  6. Muistui tässä vielä mieleeni, kun Istanbulissa asuessa kylpyhuone oli ladon kokoinen, kaakeleilla vuorattu ja lämmittämätön. Vedenlämmitin oli rikki. Oli talvi ja ulkona oikeasti kylmä ja lunta, jäätä kadulla niin paljon, ettei päästy viikkoon edes ulos (liian jyrkkä katu, ei mitään kunnossapitoa). Oli kuitenkin pakko peseytyä, siellä jääkylmässä kylpyhuoneessa, vedellä, joka oli ensin lämmitetty kaasuhellalla :D

    VastaaPoista
  7. toivottavasti korjaavat putken mahd. pian. Ja aika epäreilua tuo vesilasku / talous, riippumatta henkilömäärästä. Pitäis kyllä laskuttaa kulutuksen mukaan...

    Meillä ei laskuteta vedestä erikseen, ja täällähän sitä riittää taivaan täydeltä. Mutta silti säästelen; en valuta turhia.

    Mä otan AINA tulikuuman suihkun, myös silloin kun tulen punttiksellta kuumissani kotiin. Henki salpautuu heti, jos vesi ei höyryä: se on sillon liian kylmää ;D Kun hikisenä menee kuumaan suihkuun, niin keho alkaa ahkerammin viilentämään itseään; mulla ainakin. Mä oon suihkun jälkeen aina naamasta tulipunainen ja jos olen oikeen kuumassa ollut, niin voi olla punanen kehokin :D Hani kauhistelee, että olen keittänyt itseni. Mutta AH miten ihanaa on melkein tulikuuma suihku! :)

    VastaaPoista
  8. Famu :Suomessa on aika helppo käyttää vettä suruttomasti kun sitä on niin paljon,ainakin kerrostaloissa. 2,5 kuutiota kuukaudessa tekee kyllä aika tiukkaa....

    Ii:Tuohan on hyvä,että vedenkäyttöäkin mietitään ,vaikka sitä on paljon,pitää osata katsoa myös laatikon ulkopuolelle.Ne erilliset mittarit kyllä varmaankin lopettaisivat veden tuhlailun.
    Tuosta kylmästä pesemisessä jääkylmissä tiloissa, on ollut samankaltaisia kokemuksia.Se oli aika kamalaa.....

    MaaMaa:You are back;-) Mä en ole koskaan tykännyt tulikuumista suihkuista. Talvella täällä on sisälläkin niin kylmää,että tarvitsee lämpimän suihkun ,mutta tulikuuma on mulle liian kuumaa....
    Totta, on se epäreilua,että joutuu maksamaan yksinäisenä yhtä paljon kuin isokin perhe.....

    VastaaPoista
  9. Olen yrittänyt käyttää vettä suhtkoht säästeliäästi , mutta nyt luin mielenkiintoisen lehtiartikkelin, että se säästäminen on täällä Saksassa aivan väärin, sillä täällä ei ole vesipulaa. Kun ihmiset käyttävät nykyään vähemmän vettä, kun mm. uudet pesukoneet säästää vettä, putket kärsii ja bakteerit lisääntyy ja siitä syystä vesilaitokset joutuu silloin tällöin panemaan isot vesimäärät putkistoon sen estämiseksi. Ja minä kun luulin tekeväni jotain hyvää. Eri asia on tietenkin sellaisissa maissa kuin Israel tai Afrikan maissa.

    VastaaPoista
  10. Meillä on tässä taloyhtiössä jokaisella oma vesimittari ja se on hyvä. Kukin maksaa vain oman kulutuksensa.
    Kesällä laitamme vesiastiat rännien alle, saadaan paljon ihan ilmaista vettä pihan kasteluun.
    Olisi vaikeaa tottua vesiä säästelemään, kun Suomessa on vielä vettä riittänyt. Vesien puhtaana pitäminen onkin sitten jo toinen juttu.

    VastaaPoista
  11. En yhtään tiedä mikä on veden kulutukseni, olis kyllä kiva tietää. Sen verran eko ihminen olen, että yritän välttää turhaa veden kulutusta. Paitsi että kuumassa suihkussa tulee aina lotrattua ihan liian kauan...

    Kylmissä tiloissa, kylmällä vedellä peseytymiseenkin tottuu, jos on pakko. Siihen on joutunut tottumaan sekä ulkomailla että ihan koto Suomessa mökillä. Avannosta vesi ja jos ei ehdi/viitsi lämmittää, niin sellaisenaan niskaan vaan :) Eipä tule lotrattua ylimääräisiä...

    VastaaPoista
  12. Täälläkin on aina säännöstelty vettä, mutta kun putket hajoilee niin saavat pulputa iät ja ajat ilman korjausta. Samoin kaikki hanat yleensä jostain kohden vähän vuotaa eikä kukaan kiinnitä mitään huomiota. Ihmiset ei osaa säännöstellä itse yhtään, jos ei kylmästi katkaista vedentuloa kokonaan. Meillä on jaettu vettä esim. vain muutamana tuntina päivässä, joka toinen päivä tai pahimmillaan joka kolmas päivä. Kanistereille on käyttöä. Tosin melkein jokaisella jo on oma varavesisäiliö.

    VastaaPoista
  13. Ystäväni on ollut ympäri maailmaa ICRC:n hommissa. Täältä häneen on tarttunut veden säästäminen. Se kun ei todellakaan ole itsestäänselvyys monessakaan maassa.
    Tämän "tartunnan" olen saanut minäkin, enkä lotraa yhtään ylimääräistä.
    Itsestäänselvyys voi muuttua jonain päivänä.

    VastaaPoista
  14. Niinkuin MaaMaa kirjoitti, täällä vesi on ilmaista. Tosin nyt hallitus on alkanut "uhkailla" asuntokohtaisesta maksusta eli yksineläjä maksaisi saman kuin kuusihenkinen perhe. Tästä on aikamoinen polemiikki, sillä kymmeniä vuosia sitten oli hallitus luvannut ettei maksua milloinkaan aleta ottaa.
    Meidän perheessä paras vesivalvoja on neiti-neljävee, kiitos koulun ja montessorin energiakasvatuksen. Jos itse lorotan vettä hampaita pestessäni ja hän näkee niin tulee sulkemaan hanan "äiti, that's waisting" ja on aivan oikeassa.
    Toivon, että saatte putken pian kuntoon! Heljä

    VastaaPoista
  15. Allu:Tuossahan tulikin mielenkiintoisia pointteja.Enpäs tiennytkään,että vedenkin säästämisestä voi tulla ongelmia!

    Unelma:Suomessa en olekaan kerrostaloissa nähnyt tuollaista asuntokohtaista mittaria, varmaankin pistää miettimään tarkemmin sitä vedenkäyttöä.Suomessa onnneksi vettä riittää ja kraanavesi on hyvänmakuista.

    Susadim.:huomaan,että yhä enemmän ihmisiä miettii sitä vedenkäyttöään. Täällä voi talvella olla sisällä hyytävän kylmää,silloin se kylmä suihku voi kyllä olla aika paha juttu.,..

    Sirokko:Täällä on ollut veden säästämiseen liittyviä kampanjoja lehdistössä ja televisiossa, samoin kannustetaan käyttämään sellaisia veden säätimiä ja vessoissa samoin.Onko Algeriassa paljon veden lähteitä? Tuosta ,että vettä jaetaan vain osan päivää tulee mieleen Caracas Venezuelassa,jossa sataa sadeaikoina ihan uskomattoman paljon (trooppinen sade) mutta sitä ei osata tarpeeksi hyvin kerätä,ja niinpä tietyt osat kaupunkia ovat aina silloin tällöin ilman vettä.....

    ArjaAnneli:Niinhän se on ,ettei vesi ole itsestäänselvyys joka paikassa maailmaa,vesi kun on jakautunut aika epätasaisesti.Täällä säästetään ja odotetaan epätoivoisesti sateita,ja jossain paikoissa sadetta tulee liiaksikin...

    Heljä:Sehän on tosi epäoikeudenmukaista,jos vedestä joutuu maksamaan kaikki yhtä paljon,vaikka asukasmäärä olisi erilainen.Niinkuin tässä talossani....
    Onpa hyvä kun pikku prinsessa on jo pienenä opetettu ekologisille tavoille:-)

    VastaaPoista
  16. kun luin tuon 'yksineläjä maksaisi saman kuin kuusihenkinen perhe' - tulee mieleen Suomen mediamaksu.

    Toi ei olis reilua yksinelajaa kohtaan jotka muutenkin maksavat yksin enemman kuin maksaisi yhdessa.

    VastaaPoista
  17. Meilla oli oma asuntokohtainen vedenlammitin silloin siella dark sidilla.Aurinkopaneeli.Vedesta maksettiin joku summa, en muista mita.

    Meilla taalla vesiputket kulkevat hissikuilussa. Meilla rikkoontui putki toissa vuonna, ja vedet valuivat hissin alle, jatevedet siis.Onneksi eivat vaatineet siivoamaan :). Mutta siihen putkeen menevatkin keittion ja pesukoneen vedet, onneksi.

    VastaaPoista
  18. Toivottavasti saatte pian putket kuntoon.
    Taalla meilla ei ole veden saannöstelya,mutta tiedotusvalineista tulee valilla ohjeistusta liiasta veden tuhlauksesta.
    Kuuma vesi lampiaa meilla aurinkoenergialla.Laitteissa ovat peilit sen verran vanhat,etta heti,kun ilmat vahankin kylmenevat,niin vesi ei kunnolla lampia.
    Suihkussa meilla on myös sellainen pieni vedenlammitin,joka kuumentaa veden sen aikaa,kun laite on paalla(siis sahkölla).Taman samanlaisen haluan myös keittiöön.

    VastaaPoista
  19. BLOGitse:Niin,se olisi kauhean epäreilua!

    PIkkujutut:Mullakin oli entisessä asunnosssa aurinkopaneelit vedenlämmittäjänä,ja se onkin paras vaihtoehto maassa, jossa on niin paljon aurinkoa.Tähän taloon kuulemma ei voi laittaa,kun katto ei ole tehty sellaista varten,mutta monissahan taloissa täällä on ne aurinkopaneelit,ja on musta ihan hölmöä,ettei tässä talossa ole.Ja nyt selvisi tuosta sun kommentista,että sama juttu täällä sen hissikuilun ja vesiputkien yhteys....

    Sateenkaari:Niin kauan kuin on näin lämmintä,niin viileä vesi ei häiritse,mutta viikonlopuksi on jo luvattu viileämpää.Edellisessä asunnossa minullakin oli ne aurinkopaneelit, kaikista paras vedenlämmittäjä.Ja samoin tuollainen sähköllä käyvä lämmitin on ollut.

    VastaaPoista
  20. toivottavasti pulmaan keksitään ratkaisu! esim. vedekierrättämismenetelmiä lisää. Suomalainen vesi on kyllä hyvää ja laitoksena toimivaa :)

    VastaaPoista
  21. Allu ja muut kans'! Meillä hajos koko ajan joko pyykinpesukone tai astianpesukone. Kaikennäköstä korjaaja ramppasi ennen kuin piti sitten ostaa uusia koneita. Nyt on käynyt ilmi, että LIIAN VÄHÄN VETTÄ KÄYTTÄVÄT KONEET HAJOAVAT NOPEAMMIN JA ASIAA VAIN PAHENTAVAT YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISET HIENOJAKOISET PESUJAUHEET, JOTKA VÄHÄSSÄ VEFDESSÄ TUKKIVAT PESUKONEIDEN PUTKET. Kun sain tämän lausunnon kormaamon omistajalta korvaan kuiskattuna vedin omat johtopäätökseni...eivätkä ole koneet enää särkyneet. Sen sijaan, aivan oma lukunsa on sähkö, jossa keksimme mitä vain sitä säästääksemme ja ostamme koneita, jotka kuluttavt sähköä mahdollsimman vähän.

    Ison puutarhan omistajana saan ahdistustaa, kun luen, että monissa maissa, joissa ei edes sada kunnolla, ei saa käyttää vettä puutarhan kasteluuun...Mutta huoleni on ihan eri kategoriassa sen kanssa, että kummilapsellani ei ehkä ole Ghanassa edes puhdasta juomavettä...

    VastaaPoista
  22. Siellä poikkeaa kovasti korjausten rahoittaminen Suomen tavoista. Täällä olisi aikamoista puuhaa, jos vikojen tullessa pitäisi ensin kerätä rahat ja sitten vasta aloittaa korjaaminen.
    Meillä vastikkeet ja vuokrat maksetaan päätösten mukaan kuukausittain ja siitä kassasta korjataan. Ennalta arvaamaton äkillinen vahinko on yleensä ennakoitu ottamalla sitä varten vakuutukset.
    Joten eletäänkö siellä meitä jäljessä olevassa ajassa ?

    Tuo veden kulutuskatto on hyvä idea, joka kuluttaa kattoa enemmän maksaa myös enemmän. Saisi meilläkin olla sama tapa.

    VastaaPoista
  23. Tuure:Niinpä! Suomessa vesi tosiaankin on hyvää!

    Leena:;Tuo onkin mielenkiintoista,että ympäristöystävälliset pesuaineet tukkivat koneet, mutteivät kai kaikki? Täällä vesi on paljon kovempaa ja kalkkipitoista kuin Suomessa, ja se voi tukkia putket.Täälläkin on nyt tuo puutarhan kastelu säännöstelty,mutta kaikki eivät siitä välitä...

    Arleena:Suomessahan onkin vastikkeet aika kalliita mutta sitten taas tuollaiset asiat hoituvat hyvin.Pari vuotta sitten vielä oli asunto Helsingissä ja vastike oli aika korkea...
    Asun aika vanhassa talossa,muutin vuosi sitten,ja olen huomannut,että tässä talossa asiat eivät kauhean hyvin hoidu. Kaikissa taloissa ei ihan näin ole,ja uusimmissa varmaankin hoituvat asiat paljon paremmin. Kulutuskatto saisi tässäkin talossa olla,eikä tuollainen universaali systeemi.

    VastaaPoista
  24. Egyptissa ei ole tietoakaan mistaan vakuutuksista!
    Autovakuutukset tekee tuloaan mutta hitaasti.
    Kodin vakuutuksista en ole kuullut...
    (yrityksien valilla voi jotain olla mutta niista en tieda)

    Mutta kun katsoo miten taloja rakennetaan ilman turvavalineita ja muutenkin holtittomasti perinteen mukaan
    luonnollinen poistuma tapahtuu kenenkaan huolehtimatta tai kovasti karsivan. Paitsi laheisten karsimys.
    Mutta ei maan johto voisi olla vahempaa kiinnostunut ihmisten tyoolosuhteista saati, etta joskus joku saisi kunnon elaketta tai tyottomyyskorvausta!
    Ja vuosisadan paassa on tyoergonomia tai ennalta hoito, esim. hieronta tai jumppapallo.
    Taalla on liutapain nuoria 25- joiden selka on jo nyt romu. Naisten kulttuuriin tai perimaan ei kuulu liikunta.
    Trendihorsot on eri juttu.
    Tavis vetaa 9 + lusikallista sokeria pieneen lasiin teeta! apua!

    Tasan ei kay onnen lahjat - osaamista Suomessa ja taalla valoisaa ja lampimampaa MUTTA
    jokaisessa maassa on hyvat ja huonot puolensa.
    En voi akkia kertoa missa muualla ihminen on niin 'suojassa' tai 'turvassa' kuin Suomessa vaikka kritisoitavaa ja parannettavaa riittaa.
    Ei kai mikaan valtio ole koskaan 'valmis'...
    ja
    ihmiselle mikaan ei ole koskaan riittavasti, on kyse rahasta tai vallasta...
    vai miten sen joku viisas joskus on sanonut...

    VastaaPoista
  25. BLOGitse:Täällä on kyllä hyvin vakuutukset ja kaikki organisoitu,ei vain taida olla niin tämän talon suhteen....talo on myös 35 vuotta vanha;uudemmissa taloissa rakennusstandarditkin ovat eri luokkaa.9 lusikallista sokeria teessä ,apua!!! Niinhän se on ,että jokaisessa maassa on hyvät ja huonot puolensa. Ajattelen sitä aikaa kun asuin Venezuelassa, ja kaikki talot (paitsi slummeissa)olivat kaltereiden takana ja koruja ei oikein viitsinyt päälleen laittaa eikä iltasin viitsinyt yksin kulkea...Muuten,tuo raha joka tässä talossa kerättiin,niin siinä oli myös siivoojan korvaukset. Hän kaatui rappusissa ja toi lääkärintodistuksen ,jossa oli ettei enään voi olla siinä työssä.Vakuutus korvasi muut jutut muttei tuota korvausta,joka kuuluu saada kun on joutunut työpaikasta pois.

    VastaaPoista
  26. Täällä Helsingissä vesilasku ei tunnu, mutta asuessani Rovaniemellä, arvelin joskus, että vesimittari ei näyttänyt oikein, niin paljon aina sai maksaa vedestä. Vielä poismuuttaessani sain perääni niin valtavan vesilaskun, että en ollut uskoa mahdolliseksi, kun muka meiltä oli koko ajan laskutettu liian vähän. Joku taloyhtiön mies oli vähän väliä kontallaan tiskipöydän alla, missä se vesimittari oli. Kummallisin juttu oli, kun käytiin väittämässä, että vesimittari menee väärään suuntaan. Nyt jälkikäteen tulee peräti ajatelleeksi,että olikohan siinä jutussa jotain vilunkia. Vaan menneen talven lumia.
    On varmasti ikävää, jos vettä ei voi vapaasti käyttää. Olen kuullut, että teillä siellä on järvissäkin vesi laskenut jopa metrejä.

    VastaaPoista
  27. Marja-Leena:En tiennytkään että Lapin puolella vesi on noin paljon kalliimpaa kuin Helsingissä!Kyllä se vesimittari josta puhut varmaankin laski väärin niitä määriä.
    Totta, Genetsaretin järven ja Kuolleen meren pinnat ovat laskeneet hälyttävän paljon.

    VastaaPoista
  28. Jael, sain pesukoneongelmaan myös ratkaisun: Uudeksi astianpesukoneeksi emme hankkineet kaikkein vähiten vettä käyttävää mallia, vaan muun. Ja pyykinpesu kone meni uusiksi ja ostimme energiasäästömallin, MUTTA luovuimme ympäristöyställisestä hienojakoisesta pesujauheesta ja siirryimme nestemäiseen pesuaineeseen. MUTTA: käytän konetta tyhjnä kerran kuukaudessa 90 asteella ja laitan mukaan vanhanaikaista pyykinpesuainetta. Näin psyvät mahdolliset tukkeumat poissa. Emme halua ostaa joka vuosi uutta konetta, koska se vasta rasittakin ympäristöä ja meidän kukkaroa!

    VastaaPoista
  29. Meillä taidetaan olla lähempänä Venezuelaa kuin muuta maailmaa, mitä tuossa edellä kerroit, turvallisuudenkin suhteen.
    Meillä padotaan vettä altaisiin ja uusia rakennetaan koko ajan, niiden sisältö on riippuvainen vuotuisesta sademäärästä, joskus valuvat yli joskus eivät kestä puoltakaan kesää. Muutama meriveden puhdistamokin taitaa jo olla toiminnassa. Aika huolettomasti käytetään pohjavesiäkin. Mutta esim. maaviljelyssä ei paljon tehokastelua vielä käytetä, sato riippuu melkein taivaalta tulevasta.

    VastaaPoista
  30. Leena:Suomessa pesukoneeseeni,joka nyt on pojalla, ei tullut mitään tukkeutumia,käytin kyllä ihan tavallisia pesuaineita ja välillä nestemäistä.Täällä pitäisi varmaankin kokeilla tuota mitä teet,eli kerran kuussa tuolla tavalla tyhjänä käyttää.

    Sirokko:Venezuelassakin oli sellaisia altaita,mutta kaikki kai ei sinne mennyt,kun kerran oli niitä jakeluongelmia veden kanssa.Jos kaikki riiippuu sateista eikä ole paremmin suunniteltu, niin aika vaikeaa on varmaankin maatalouden menestyä..

    VastaaPoista
  31. Olipa mielenkiintoista tietoa sikäläisestä "vesikulttuurista". Vesi on Suomessa sellainen itsestäänselvyys ja arvokin - ainakin minulle - ettei sitä pahemmin välttämättä ajattele.

    Täällä sitä on alkanut ajatella eri tavalla kuin Suomessa. Meillä on esim. oma erillinen kuumavesiboileri, onneksi. En haluaisikaan jakaa muiden kanssa samaa, sillä näin voi itse vaikuttaa siihen, että se lämmin vesi ei lopu vaikkapa kesken suihkun.

    Meillä oli tosin mökillämmekin boileri eli sinänsä säästäväisyys on tuttua. Nyt siihen on jo tottunut. Pesen esim. kasvoni aina kylmällä vedellä vaikka se aluksi kirpaisee. Ja missään tapauksessa en tiskaa juoksevan veden alla! :)

    VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...