sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulukrääsää bussiasemalla ja inspiroiva puhuja

Viimeisen 6 viikon aikana olen sunnuntai-iltaisin ollut vapaaehtoistyöhöni liittyvällä,tosi mielenkiintoisella,kurssilla,ja tänään oli kurssin viimeinen jakso. Koska tulin paikalle aivan liian aikaisin ,menin hieman kiertelemään viereiseen Tel Avivin keskusbussiasemalle. Sokkelomainen bussiasema on maailman toiseksi suurin (vaikka jossain mainitaan,että se olisi kaikkein suurin) bussiasema,mutta se on niin sokkelomainen ja sekava,että siellä helposti eksyy. 7 kerroksesta vain 3 toimiin bussiasemana,muissa kerroksissa on kauppoja,toimistoja,lastentarha,teatteri jne.Siellä sun täällä oli pöytiä täynnä mitä kamalinta joulukrääsää,sellaista todella kimaltelevaa. Sunnuntaisin paikka on muutenkin tupaten täynnä,sillä silloin on vierastyöläisten vapaapäivä,ja osa asemaa on kuin pikku-Manilla.
Kaiteelta kuvattu joulukrääsäpöytiä
Kun asuin pohjoisessa,tuli useinkin käytyä tämän bussiaseman kautta,mutta nykyään vain todella harvoin. 
Viimeinen kurssi-ilta oli tosi mielenkiintoinen,sillä meille tuli puhumaan kuvassa näkyvä William.Kuvasta tuli hieman huono,sillä William on niin tumma,että ellen olisi vaalentanut kuvaa,häntä ei olisi tuosta erottanut.Mutta Williamin kaunis hymy olisi varmaankin muutenkin näkynyt. William on eteläisestä Sudanista kotoisin oleva pakolainen,joka on ollut täällä 3 vuotta,ja toimii tulkkina pakolaisten ja vierastyöläisten keskuksessa,jossa kurssinikin oli. William kuuluu dinka-kansaan,ja dinkat ovat kuuluisia pituudestaan,mikä näkyi hyvin myös Williamissa. Hän kertoi meille eteläisen Sudanin historiaa,ja siitä,miten päätyi pakolaiseksi.William kaapattiin perheeltään 9-10 vuotiaana(hän ei osaa sanoa tarkkaa ikäänsä,sillä dinkat laskevat iän eri tavalla)  ja pääsi kaappaajiltaan pakoon 3 vuoden jälkeen,jonka jälkeen hän pääsi kirkon ylläpitämään kouluun,jossa oppi puhumaan hyvää englantia. Kun kuulee Williamin tarinan,tuntuvat omat ongelmat kovin pieniltä. Aurinkoisesti hymyilevä William haluaisi opiskella ja että hänen kotimaansa,eteläinen Sudan,saavuttaisi itsenäisyyden. Nykyisin Etelä-Sudan on autonominen osa Sudania ja siellä on tarkoitus järjestää kansanäänestys itsenäisyydesta ensi tammikuussa.

25 kommenttia:

 1. Jos tuo keskusbussiasema on sama kuin silloin kuin olin siellä, niin tuttu paikka . En vain muista että se olisi ollut 7 kerroksinen, käytin vain kolmea asema kerrosta. Eritysesti jäi mieleen yksi liike joka myi puusta veistettyjä huonekaluja, ne oli niin erikoisia, että harmittaa kun en ottanut niistä valokuvia. Lisäksi mieleen jäi itse bussilippu, teksti oli Hepreaksi, Venäjäksi ja Englanniksi.

  VastaaPoista
 2. Vau, minä luultavasti eksyisin siellä ihan helposti ilman joulukrääsää ympärilläni :) 7 kerrosta, huhhuh..

  VastaaPoista
 3. Todella mielenkiintoinen postaus -Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Ari:sama paikka taitaa olla,ja harvat varmaan edes tiedostavat,että tuolla on 7 kerrosta. Tuollaista huonekalukauppaa en ole siellä nähnyt,mutta mistä sen tietää,jos se jossain sokkelossa siellä onkin;D Bussikorttia en kyllä venäjäksi ole tainnut nähdä....

  Elisa:Olenkin eksynyt tuolla monen monta kertaa,mutta nykyään toimii McDonalds suunnannäyttäjänä...

  Maria:kiva kun tykkäsit:-)

  VastaaPoista
 5. Miks ihmeessà noin valtava pytinki? Onko siellà niin paljon linja-autoja? Krààsàà taitaa olla nyt ihan joka paikassa. Ihan hymy miehellà. Toivottavasti kansanàànestys hoituu ilman konflikteja. Mità vapaaehtoistyòtà sinà teet? Mukavaa jouluviikkoa.

  VastaaPoista
 6. Lissu:sitä minäkin ihmettelen ,miksi noin iso,ja kun kiertää sen ympäri,niin silloin huomaa tosiaankin ,miten iso.Tuollahan vain 3 kerrosta on busseille,joita kyllä on aika paljon,mutta pienemmälläkin asemalla pärjäisivät.Tuo aseman oli monta vuotta vain runkona,rahat loppui kesken,ennenkuin toinen rakennutaja rakensi sen valmiiksi.Saisivat minun puolestani vetää tuon maan tasalle. Toimin vapaaehtoisena vierastyöläisten lasten kanssa-Mukavaa jouluviikkoa sinullekin Lissu!

  VastaaPoista
 7. No onpas joulupalloja kerrakseen :)
  Meillä ei joulu juurikaan näy. Yhdessä ranskalaisessa kauppaketjussa oli muovikuuseja ja uuden vuoden koisteita. Siinä kaikki.

  Mielenkiintoinen ihminen tuo William.

  VastaaPoista
 8. Tana vuonna jai Antalyan "koristemuoti" nakematta,mutta taalla Suomessa sita ovat kaupat pullollaan.
  Kuinkahan kauan kaupallisuus voi kasvaa,ennenkuin tulee seina vastaan tavalla tai toisella.

  VastaaPoista
 9. Mizyena:Tuolla kyllä oli noita joulupalloja kerrakseen! Ei täälläkään joulu pahemmin näy,ellei sitä etsi...William oli tosiaankin mielenkiintoinen,

  Sateenkaari:Jotenkuten muistan että suomalaiset joulukoristeet ovat pelkistetympiä ja nätimpejä kuin nämä....Yksi suuri näiden käyttäjäjoukko ovat venäläiset,joiden uuden vuoden koristeet ovat joulukoristeet.Minusta kaikki koristeet tuolla olivat kyllä aika kamalia!

  VastaaPoista
 10. Nätti musta poika. Toivottavasti hänen elämänsä on jatkossa helpompaa.

  Kyllä joulukoristekrääsää on nyt täällä meilläkin joka puolella yllin kyllin. Kuitenkin joskus noista kimaltelevista koristeista saa lumen vakoisuuden ja kuusen vihreyden kanssa yhdistäen hyvällä maulla ihan nautittavaakin nähtävää. Mutta kesäisessä maisemassa, tai siis siellä, mistä lumen valkoisuus puuttuu, tuo kaikki kirjavuus ja kimallus on varmasti järkyttävän näköistä! Meillä täällä on nyt tosi valkoista. Hieman väriä ja kimallusta joukkoon ei ole pahitteeksi. Tänään satoi taas melkein puoli metriä lisää lunta!

  VastaaPoista
 11. Marja-Leena: Williamilla on tosi nätti hymy,ja hän on valtavan pitkä ja hoikka,tyypillistä kai noille dinkoille.
  Varmaankin saa noista lumen kanssa nättejä,mutta jotenkuten nuo ovat mauttomia koristeita,kun taas Suomessa on niin nättejä koristeita.Suurimmaksi osaksi noita täällä ostavat juuri vierastyöläiset ja venäläiset,jotka pitävätkin kaikesta kimaltelevasta.Ihanaa kun teillä on kunnon valkoinen joulu!

  VastaaPoista
 12. Minä en sitten ainakaan matkustaisi bussilla siellä minnekään, jäisin varmaan loppuiäkseni kimaltelevaan kauhutaloon. Meillä saattaa uutena vuonna löytää juuri tuollaisia kirkuvan värisiä kimallenauhoja, tulevat jostain Aasian maista, joissain kaupoissa käyttävät niitä ympäri vuodenkin koristeena.

  VastaaPoista
 13. Kamalasti turhaa krääsää myynnissä. Minä pidän hyvin yksinkertaisista kuusenkoristeista, varsinkin olkikoristeista ;)

  William on komea nuorimies: Onnellista tulevaisuutta hänelle<3

  Rauhaisaa Joulunaikaa sinulle Yaelian t. Aili-mummo<3

  VastaaPoista
 14. Jael, se Sade lankeaa kirja, jonka valitsin parhaisiin, kertoo juuri dinkoista! Sinä olisit siitä todella kiinnostunut.

  Siis se on niin uskomtonta, mitä siellä Sudanissa tapahtuu ja on niitä, jotka eivät usko, vaikka kertoo.

  VastaaPoista
 15. Ihailen sinun tarmoasi ja jyväsydämisyyttäsi, että jaksat tehdä arvokasta vapaaehtoistyötä. Voimia sinulle siihen. :)

  Toivon Williamille kaunista tulevaisuutta.

  VastaaPoista
 16. No onpas kovasti krääsää tarjolla. William on symppis kaveri kuvan perusteella.

  VastaaPoista
 17. Very nice and interesting post. Hyvää Joulua!

  VastaaPoista
 18. Joulukrääsää on täälläkin, se kivistää ikävällä tavalla ainakin minua.
  Pakolaisten tarinat ovat usein surullisia ja ne jotka pääsevät kertomaan tarinaansa ovat jo pelastuneet kurjista oloista.

  VastaaPoista
 19. Hannele;aina välillä tapahtuu:-)

  Aili-mummo:minäkin pidän paljon enemmän niistä kauniin yksinkertaisista joulukoristeista,enkä tuollaisista mitä tuolla on.Kiitos,sinullekin rauhallista joulun aikaa:-)

  Leena:nyt Williamin tavattuani olisin todellakin kiinnostunut lukemaan sen kirjan,pitää laittaa muistiin.William kertoi niin paljon siellä tapahtunutta,ja ei kuulostanut hyvältä....

  Unelma;kiitos,ja en tunne mitenkään tarvitsevani tuohon voimia,vaan saavani siitä ehkä voimaa vaan lisää.,Williamille soisi todellakin hyvän tulevaisuuden,aurinkoinen kaveri.

  Allu;mitä' kamalinta krääsää,,,,venäläisethän rakastavat kaikkea kiiltävää,joten varmaan ovatkin tuosta innoissaan. William oli tosi symppis:)

  Phivos:;kiitos ja hyvää Joulua sinullekin:)

  VastaaPoista
 20. Arleena:Minä en todellakaan pidä tuollaisesta joulukrääsästä,kauniit koristeet ovat sitten ihan eri asia.
  Näin se on,se joka on jo pelastunut saa kiittää onneaan.Kuulin eilen kurjia tarinoita pakolaisista,esim. naiset raiskattu ja lapset menettäneet vanhempansa.Täälläkin on Afrikasta tulleita naisia,jotka on raiskattu pakomatkalla,ja lapsi,raiskauksen tulos,saattaakin olla valkoinen.Jotkut eivät pysty rakastamaan traumaattisissa tilanteissa alkuunsa saaneita lapsiaan..

  VastaaPoista
 21. Onpa melkoisesti kiillettä ja kimalletta. Oikeinkohan noita ostaa joku. :-D Varsinkin nuo siniset nauhat ovat ihan kamalia, jos näin saa sanoa...

  William on ihanan hymyilevä, vaikka onkin kovia kokenut. Osaatko yhtään arvioida, miten paljon hänellä on nyt ikää, kun ei tuosta kuvasta osaa yhtään arvioida?

  VastaaPoista
 22. Hippu;kamalaa kimaltelua ja rumia koristeita ...Juu,venäläiset tykkää kun kimaltelee...Ja ne nauhat...
  Williamilla on ihana hymy,kaikesta huolimatta jaksaa hymyillä,Sanoi että vaikka on kovia kokenut,niin täällä tuntee olonsa turvallisemmaksi kuin muualla.Oletan hänen olevan 30 v.paikkeilla,ehkä pari vuotta alle;ennen tänne tuloa hän oli Egyptissä 7 vuotta,ja siellä kuulemma oli kovin vaikeaa..

  VastaaPoista
 23. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta -tuollaisten mielenkiintoisten ihmisten tapaaminen on aina silmiä avaavaa -mistä kaikesta ihminen selviääkään, ja mistä kaikesta me teemmekään ongelmia itsellemme, silloin kun todellisia ongelmia ei ole...

  miuta koskettavat suuresti ihmiset, jotka ovat positiivia ja säteileviä vaikka ovatkin kokeneet kovia <3

  voimia palveluusi vapaaehtoisena!

  VastaaPoista
 24. Pikkuthti:Kiva että pidit;minusta Williamin tapaaminen ja hänen tarinansa kuuleminen oli erittäin mielenkiintoista ja avartavaa. Ja miten säteilevän iloinen hän on ,vaikka on kokenut kovia,ja elämä edelleenkin on iso kysymysmerkki...

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...