torstai 2. joulukuuta 2010

Hanukkah-eli valonjuhla ja tulen toiset kasvot


Tänään sytytettiin toinen kynttilä 9-haaraisessa kynttelikössä ,eli menorassa..Eilen alkaneen hanukka-juhlan aikana sytytetään joka päivä yksi kynttilä lisää,kunnes kaikki 8 kynttilää palavat viimeisenä päivänä. 9.kynttilä on se,jolla ne muut sytytetään.
Menora voi myös olla tällainen nätti pinkki menora tai 
Jerusalem Wall Brass Hanukkah Menorah by aJudaica
tai tällainen....Eilen eräässä koulussa käydessäni lapset olivat tehneet erilaisia menora-kynttelikköjä.
Tänään tuli ja sen sytyttäminen saivat kuitenkin erilaisen merkityksen,kun Haifan alueella syttyi jättipalo (ihmisten huolimattomuuden johdosta)ja 40 vanginvartijaa sai surmansa,kun heidän bussinsa jäi tulen vangiksi.Monet ovat menettäneet kotinsa. Tätä kirjoittaessa tuli roihuaa edelleenkin ja vahingot ovat mittavat. Harvinaisen lämpimän ja kuivan talven johdosta maaperä on erittäin kuivaa,joten se syttyy myös helposti.
Edit: 7.15 Tuli raivoaa edelleenkin, Se on niin suuri ,että ulkomaan apua tarvitaan. Minun oli tarkoitus mennä retkelle tänään pohjoiseen päin,mutta palon vuoksi se peruttiin.

38 kommenttia:

 1. Kiva kun laitoit kuvia menoreista. En ole koskaan nàhnyt noita tai sitten vain en ole tajunnut mità olen katsellut, mikà sekin hyvin mahdollista, hih!
  Voi ikàvà kuulla tuosta palosta. Oliko tuo ihmisten huolimattomuus nimenomaan menoresta làhtenyt palo?
  Olis kiva kuulla mità muuta tuohon hanukka-aikaan kuuluu vai onko se vain se juhla sitten vikana pàivànà? Jos jaksat niin voisit siità tehdà vaikka postauksenkin :D

  VastaaPoista
 2. Ciacy;hanukka on siis 8-päiväinen juhla,jota vietetään esim,munkkeja syöden(ruokablogissani vähän lisää siitä..)Siis syödään paljon öljyssä paistettuja herkkuja,jotka minä ainakin jätän väliin. Lapsilla alkaa huomenna hanukka-loma,mutta muuten juhlaa ei tunnu,sillä se on enemmän maallinen kuin uskonnollinen juhlapyhä. Leipomoissa ainakin se näkyy munkeissa;D Ja lapsille on kauheasti tapahtumia tänä aikana,ihan vaikeaa päättää minne mennä.
  Tuo palo,viimeisten tietojen mukaan,syttyi näköjään yhden druusikylässä olevan piraattiroskavuoren johdosta.Siis sellainen roskavuori,joka on laitettu ilman viranomaisten lupaa ja näin siinä sitten kävi,todella surullista.Palava alue on todella kaunista aluetta,mutta nyt tämän palon vuoksi pahasti tuhoutunut,puhumattakaan ihmishenkien menetyksistä.TUosta juhlasta voisin kirjoittaa vähän enemmän ehkä ensi viikolla,sillä lauantai-iltana olen menossa viettämään sitä yhteen paikkaan.

  VastaaPoista
 3. Tuosta tulipalosta tuli meidänkin radiouutisissa, joita kuuntelin piparitaikinaa tehdessäni.

  VastaaPoista
 4. Huh huh, onpa jarkyttava uutinen.

  Toi pinkki menora on tosi ihana.

  VastaaPoista
 5. Nuo teidän kyntteliköt on niin tosi ihania, olis kiva ihan muutenkin.
  Hirveää kun ihminen joutuu tuleen, siis varmaan aivan hirveimpiä loppuja mitä voi olla, ja kokonainen bussillinen, karmeaa.
  Meilläkin juuri roskanpoltosta lähtee usein palot alkuun, ihmiset ei vaan tajua miten kuiva ruohikko leimahtaa yhtäkkiä.

  VastaaPoista
 6. Hirveä tragedia! Kuvittele heitä...

  Kaunis pinkki menora, mutta tuo uutinen on ihmishenkiä, tuskallista kuolemaa...kaunis jää surun varjoon.

  VastaaPoista
 7. Surullista.Ja niin turhaa.

  Ja juuri nyt mietin pääni puhki, missä on meidän menorat...ei mielikuvaa, ei ajatusta.

  VastaaPoista
 8. On kiva, kun kerrot kulttuurista sieltäkin päin. Ulkomaille muuton jälkeen olen ollut erityisen kiinnostunut muiden maiden asioista, kulttuurista. Tämä blogistania on oiva paikka tällaisen tiedon jakamiseen.

  Minullekin joulukuu on valon juhlaa :-).

  Mutta tuo tulipalo :-( Surullista.

  VastaaPoista
 9. Näin uutisen hetki sitten. Onpas surullista!

  Kiitos, kun laitoit Hanukkah postauksen. Minulla on joskus ollut pieni mehorah, matkamuisto sieltä Israelista. Aloin pohtia, että minne lie joutunut.

  Nuorimmaisen hyvän ystävän kaveri kertoi, että heillä lapset ovat ihan innoissaan juhlan ansiosta. Sikälikin ovat onnekkaita, että koulu loppuu perjantaina (jatkuu vasta ensi vuoden puolella), joten kerrankin voi juhlia rauhassa.

  VastaaPoista
 10. Oops, I did it again... Siis nuorimmaisen lapsemme ystävän ÄITI kertoi...

  VastaaPoista
 11. Meillä täällä sytytetään adventtikynttilät, yhteensä 4 kpl.
  Ikävä onnettomuus, ymmärrän, että rutikuivassa maassa tulipalo voi olla räjähdysmäisen nopea.

  Hanukka-kyntteliköt ovat kauniita. Niitä näkee myös kaupoissa täälläkin ja moni, ei tämän uskonnollisen vakaumuksen omaava, hankkii kotiinsa tietämättä kynttelikön merkitystä

  VastaaPoista
 12. Taytyy sanoa, etta olen nyt niin vihainen, etta toivon pienen ilkean sydameni pohjasta, etta naiden "huolimattomien" ihmisten sukulaisia oli siina palaneessa bussissa! Mieluummin ihan lahisukulaisia. Tamahan ei ole edes ensimmainen kerta.

  VastaaPoista
 13. Hyvaa Hanukkajuhlan aikaa,ystavain.
  Kauniita kynttelikköja.
  Olipa surullinen uutinen tuo palo.Tuntuu aina pahalta,tapahtuu tuollainen sitten missapain maailmaa tahansa.Ja surullista,etta huolimattomuuden takia menee ihmishenkia.

  VastaaPoista
 14. Mielenkiintoista kuulla tästä juhlasta ja kynttilöistä.
  Mutta järkyttävä tuo uutinen. Se noteerattiin täälläkin asti uutisissa.

  VastaaPoista
 15. Allu;ihan kamalaa,tuli riehuu edelleenkin...

  Itkupilli:olen ihan järkyttynyt,kun ajattelen niitä kauniita,nyt tuhoutuneita paikkoja,joiden uusiutuminen kestää vuosia. Tuo pinkki menora onkin ihana!

  Sirokko:Kivoja nuo kyntteliköt,nyt just bussilla kotiin tullessa näin sähköisen ison sellaisen yhdellä parvekkeella.Kamala kohtalo tosiaankin kuolla tulessa.Kesäisin täällä on aina noita metsäpaloja,joihin ihminen on syypää,kuten nytkin,mutta maa on sadenpuutteesta ihan rutikuiva,ja tuli leviää salamannopeasti.Liekit ovat myös tosi korkeita. Ettei ihminen opi....:-(

  Leena;aivan hirveä tragedia,täällä aiotaan julistaa sen vuoksi surupäivä.12000 ihmistä nyt kodittomana eikä tuli vieläkään hallussa.Miten surullista.

  PIkkujutut:niin surullista ja niin turhaa. Miten kaunista juuri niillä seuduilla olikaan,jossa tuli riehuu.Yksi kibutsi paloi kokonaan.Millaisia kynttelikköjä teiltä löytyy...

  Natjale:BLogeista tosiaankin oppii tosi kivasti muiden maiden kulttuureista;-) Tulipalo on kauhea asia,kun se leviää kuten tuo palo.

  Johanna;toivottavasti löytyy se sun pieni menora.Kauhea uutinen,tulin juuri kotiin 4 tunnin uutispimennon jälkeen ja tuli edelleenkin vaan riehuu,on pahin täällä ikinä ollut.Hanukkah oli viime vuonna melkein samaan aikaan joulun kanssa,tänä vuonna osui kuun alkuun-

  Arleena:Rutikuivassa maassa tuli leviää salamannopeasti ja tuhannet ihmiset ovatkin nyt menettäneet kotinsa,surullista! Kyntteliköt ovat kauniita,ja tarina sen takana on mielenkiintoinen.

  Anu:minuakin suututtaa! Kesäisin aina on tottunut suuttumaan ihmisten huolimattomuudesta tai tahallisesta sellaisesta,mutta nyt olen raivoissani ja surullinen.

  Sateenkaari:kiitos:-) Pinkki kynttelikkö on ihana! Surullista miten paljon tuhoa aiheuttaa tuollainen tulipalo.

  Sooloilija:Viime vuonnakin taisin tästä kirjoittaa,täytyy laittaa tuonne se linkki. Todella surullista.Kuvittelin kotiin tultuani löytävän uutisen jossa sanotaan sen olevan ohi mutta se vaan jatkuu.Ajattelen niitä kotinsa menettäneitä ihmisiä,miten surullista.

  VastaaPoista
 16. Tuollainen uutinen tuntuu aina erityisen surulliselta ja pahalta kun se tapahtuu ajankohtana kun pitäisi iloita ja riemuita.

  Miriamin koulussa olisi tällä viikolla uskonnon opetuksessa ollut Hanukka juhlasta kertominen. Mutta nyt siirtynee kun sään vuoksi koulu ollut suljettuna maanantaista. Olin jo odottanut innokkaan koululaisen kyselyjä kotona (ja taas olisin todennäköisesti päässyt googlaamaan, vaikka nuoruuteni kautta onkin hyvin tuttua asiaa)

  VastaaPoista
 17. Heljä:Nousin ylös klo 5 retkeä varten(joka peruttiin tunti sitten) ja odotin löytäväni uutisen tulen sammumisesta,mutta tuli riehuu raivokkaana edelleenkin.Iloisen juhlan tilalle tulikin surupäivä. Ja ei tiedetä milloin tämä päättyy.'
  Teillä on hankaluuksia ilmojen vuoksi;huh aika pitkään on koulu ollut sen vuoksi suljettuna. Miriamin koulu on ihana kun siellä opetetaan noin monipuolisesti eri uskonnoista.

  VastaaPoista
 18. Kaunis menora tuo vaaleanpunainen. Oikeastaan pidän kuitenkin enemmän tuosta perinteisestä mallista.
  Järkyttyneenä olen lukenut uutisia tulipalosta.

  VastaaPoista
 19. Yritin etsia palosta takalaisista nettilehdista. En ole loytanyt viela mitaan... Suomalaisissa lehdissa oli maininta. Toivottavasti saavat tulen hallintaan. Siis ihan mahdottoman ikava ja surullinen juttu.

  VastaaPoista
 20. Unelma;minusta taas tuo pinkki on ihana.Pitääkin ottaa kuva jättimenorasta kaupungin sisäänkäynnissä. Tulipalo on järkyttävä,ja jatkuu vaan,

  Tuula:Tämä on sen luokan katastrofi,että ihmettelen,ettei teillä ole mitään siitä kirjoitettu.Kreikankin paloista silloin kirjoitettiin niin paljon.Täällä on palanut maata niin paljon,ja Israelin kauneimmilla alueilla,Carmelin alueella,luonnonpuisto ja Beit Oren kibutsi ovat tuhoutuneet. Kuulemma kestää vielä pari päivää ennenkuin tuli saadaan taltutettua.Nyt on levinnyt Tirat Karmelin kaupunkiin.Parikymmentätuhatta ihmistiä on evakouoitu. Ja retkeni peruttiin.....toivottavasti retkipaikka ei tuhoutunut,sillä se on ainutlaatuinen ja juuri tuolla alueella.

  VastaaPoista
 21. Jotenkin se on niin vaikea kuvitella ja kuitenkin todellista..
  Tulipalo on niin pelottava, tuhoaa täydellisesti..ja miten tuskallista..

  Kyntteliköt jäivät varrjoon..
  kauniita ovat..

  VastaaPoista
 22. Oh no, kauhea tapaus. :( Mutta etenkin vaaleanpunainen menora miellyttää silmääni.

  VastaaPoista
 23. Järkyttyneenä katsottiin eilen uutisia Israelista, mm. Jerusalem online news. Muistetaan rukouksin tätä tilannetta Israelissa! nimim. Petra

  VastaaPoista
 24. Hanne:kun tuntee nuo alueet ja on asunut lähellä niitä,niin kokee nämä asiat vielä vaikeammin.Palo riehuu edelleenkin,aina jättäen uusia pesäkkeitä,Israelin kaunein alue on täysin tuhoutunut. Surullista.Tulella on niin kova meno,jos tuulee,niinkuin nyt täällä. Kyntteliköt ovat kauniita!

  Varjo:Kauheata kyllä,ja jatkuu vaan. Tuon vaaleanpunaisen ottaisin mielelläni...

  Petra:aivan kauhea tilanne,ja nyt onneksi saatu apua ulkomailta,mutta edelleenkin tuli riehuu. Kiitos,rukoillaan tosiaankin...

  VastaaPoista
 25. Todella murheellisia uutisia. Tämä Hanukka jää muistoihin ikävällä tavalla.

  Olen rukousrintamassa nimim. Petran kanssa.

  VastaaPoista
 26. Nurkkalintu:Ikäviä uutisia ja ikävä tilanne.Juhlamieli muuttui kertaheitolla,ja kuten sanot,tämä jää mieliin surullisena hanukkana. Kiitos rukouksista.

  VastaaPoista
 27. Kauhea uutinen. :-( Toivottavasti palo saadaan hallintaan!

  Kuitenkin: kiva idea tuo kynttilöiden sytyttäminen. Vähän niin kuin adventtikynttilät Suomessa.

  VastaaPoista
 28. Hippu;ihan kamala,kauheasti kauniita aluita palanut ihan poroksi ja kestää vuosikymmeniä ennenkuin palautuvat.

  Anu:Bustan HaCarmel,oletko kuullut?
  http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3064999,00.html
  Kuulemma kuin paratiisi,olin odottanut tätä retkeä jo kauan....

  VastaaPoista
 29. En ole kuullut. Sinne asti ei tuli ole onneksi paassyt kai.

  VastaaPoista
 30. Kauhea on tuo uutinen. Erään tuttavani sukulainen on naimisissa Israelissa juuri tuon palopaikan lähellä, vain parin kilometrin päässä. Täällä sukulaiset ovat ihan hermoina ja huolissaan omaisistaan.

  VastaaPoista
 31. Anu:Toivop ettei ole palanut,sillä kauheasti haluaisin sen paikan nähdä.

  Kirlah:Aivan kauhea tilanne,nyt on palanut jo puolitoista päivää ja se vaan jatkuu ja leviää.Israelin kauneimmat paikat ovat tuhoutuneet ja nytkin on yksi kauneimmista hotelleista tulen alla kohta,kai. Kaikki jotka ovat lähellä tulta on evakoitu,joten tuttaviesi ei tarvitse ainakaan heidän henkensä puolesta huolehtia,maalliset omaisuudet ovat sitten toinen juttu...

  VastaaPoista
 32. Toivon kovasti että palo saadaan taltutettua.
  Siitä huolimatta, mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 33. Ylin kuva on upea ja tunnelmallinen. hengessä mukana.

  VastaaPoista
 34. Tuure;niin minäkin.Venäjältä tuli tosi iso sammutuskone,joka ottaa meresta kerralla vettä 47 tonnia,Olispa täälläkin sellainen sammutuslentokone. Kiitos,sinullekin mukavaa viikonloppua-

  Krisu:Kiitos tsempeistä!

  VastaaPoista
 35. Menorat ovat kauniita. Tuo tulipalo on ollut iso uutinen täälläkin, tuntuu tosi pahalta lukea siitä ja kaikki apu on varmasti tarpeen.

  VastaaPoista
 36. Toivottavasti pahimman yli on tuolla paloalueella päästy. Luin netistä, että apua on pyydetty Suomestakin, mutta täältä ei ole lähettää sopivaa palokalustoa pelastusviranomaisten mielestä.

  VastaaPoista
 37. Lumiomena:menorat ovat tosi kauniita.Kaupungin pääsisäänkäynnissä on iso sellainen. Onneksi täällä ollaan saatu apua,ja nyt tuli ilmi,että vaikka joka kesä on metsäpaloja,on maan palovarustus ollut vähän niin ja näin.Piti tapahtua näin traagisia asioita ennenkuin tulee muutos.

  Miranda.Tosi monesta maasta tuli apua,ja etenkin Venäjän ja USA:n jättisammutuslentokoneet ovat auttaneet.Vielä ei kuitenkaan paloa kokonaan sammutettu,mutta paremmalta näyttää tilanne nyt.

  VastaaPoista

Vaikka näkyy että on sanavahvistus niin sen voi ihan hyvin jättää väliin,se kummittelee tuolla enkä saa sitä pois...