Libyalaisia juutalaisia silloin joskus Libyassa |
Tänään,marraskuun 30. päivänä täällä vietetään arabimaista ja Iranista paenneiden juutalaisten muistopäivää.Itse asiassa en ollut edes tietoinen tällaisesta muistopäivästä ennenkuin näin siitä jutun päivälehdessäni ja netistä tietoja etsiessä huomasin että sitä piti vietettävän ensimmäistä kertaa viime vuonna ,mutta jos sellainen silloin oli niin se meni kyllä minulta täysin ohi. Niinkuin tämäkin olisi mennyt ellen olisi lukenut siitä lehdestä. Luin että Jerusalemissa on jonkinlainen seremonia tänään ja jatkossa myös YK:n rakennuksessa New Yorkissa.
Syyrianjuutalainen perhe Aleppossa 1940-luvulla |
Täällä muistetaan loppukeväällä holokaustin uhreja ja kouluissa tuota aihetta käydään läpi ja tietääkseni oppilaat lukevat keskitysleireillä kuolleiden/sieltä pelastuneiden tarinoita.Mutta saavatko he samalla mitalla tietoa lähes miljoonasta arabimaista paenneiden juutalaisten kohtaloista? Tuskin..ja olisi korkea aika että arabijuutalaisten eksodus saisi enemmän huomiota,sillä kaikki nämä vuodet se on aina ollut holokaustin varjossa ja varmaan tulee olemaan jatkossakin mutta hyvä että ainakin muistopäivä saatiin sille. Ei taideta maailmallakaan pahemmin tietää arabimaiden juutalaisista tai heidän kohtaloistaan,kuten holokaustin uhreista. Olenkin aina ihmetellyt miksi näin on.
Irakinjuutalainen vanhempi pariskunta. |
Tässä' hieman nippelitietoa:Algeriassa oli ennen 140 000 juutalaista,vuonna 2014 alle 50
Egyptissä oli 75 000 juutalaista ,vuonna 2014 alle 40, Irakissa oli 135 000 ja vuonna 2014 alle 7,.Tuossa muutama esimerkki mutta tänään on arabimaissa juutalaisia seurakuntia vain Marokossa ja Tunisiassa ,ja Iranissa. Tunisian juutalaisista on egyptiläinen AP:n valokuvaaja Mosa'ab Elshamy käynyt ottamassa upeita kuvia täällä.
Monilla juutalaisilla perheillä oli lähtömaissaan hyvät taloudelliset olosuhteet mutta he joutuivat lähtiessään jättämään lähes kaiken ja joutuivat sitten täällä Israelissa alussa ensimmäisiksi vuosiksi telttaleireille.Pitkään myös valtakoneisto täällä piti heitä selvästi alemmalla tasolla kuin Euroopasta tulleita ashkenasijuutalaisia vaikka arabimaiden juutalaisilla on tuhansien vuosien rikas kulttuuri ja ehdottomasti parempi ruokakulttuuri;D
Jemenein juutalaisia pakomatkalla |
Hyvä että heitäkin vihdoinkin muistetaan ,vaikkakin vaatimattomammin kuin Holokaustin uhreja.
Lähteet ja kuvat:netistä ja päivälehdestä
Kosketti kovasti ajankohtaisuudellaan. Pakolaiset eivät varmaan omasta tahdostaan ole koskaan omaa kotiaan jättäneet. Eivät kertomasi juutalaiset, eivätkä juuri nyt Keuruulla olevat sadat tänne tulleet. Historia on täynnä epäoikeudenmukaisuutta.
VastaaPoistaEnsimmäiset juutalaiset pakenivat tänne jo Antiikin aikana, suurin osa tuli 1800-luvulla Ranskan kolonialismin aikaan. Enemmistö valitsi lähteä Ranskaan Algerian itsenäistyttyä, osa, joka jo taisteli itsenäisyyden puolesta jäi tänne, mutta radikaalin islamin noustua lähtivät hekin, viimeiset 90-luvulla. Täällä elää vielä pieniä arabiankielisiä juutalaisyhteisöjä,joiden lukumäärästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä elävät todella salassa, piilossa, paljastamatta uskontoaan. Eli pakoa ja piilottelua vuosituhannesta toiseen, ei ole helppoa. Nykyinen uskontoministeri kannattaa vapaata uskontojen harjoittamista ja haluaisi avata synagoogatkin uudelleen, en usko, että kansa on siihen valmis vielä pitkään aikaan.
VastaaPoistaLissu:hyvin ajankohtainen aihe onkin tänä päivänä ,niin monessa paikassa,ikävä kyllä
VastaaPoistaSirokko: arvasinkin että sinulla on tästä tietoa;D Tosiaankin ensimmäiset juutalaiset tulivat Algeriaan jo Rooman valtakunnan aikoihin ja paljon tuli sitten Espanjan inkvisition seurauksena.Netin mukaan Ranskan kolonialismin aikana he omaksuivat ranskalaiset tavat mutta olivat tulleet aiemmin,Sen mukaan mitä olen lukenut Vichyn hallinto tappoi joitakin heistä ja elämä oli sen aikana vaikeaa. Ja nyt kun Ranskassa on antisemiitti nostanut päätään ja ollut terrori.iskuja ,niin osa noiden Ranskaan muuttaneiden pied-noirsien jälkeläisiä on nyt muuttanut tänne,mikä näkyy lisääntyneenä leipomoiden ja konditorioiden määränä;D
Surullista että ne harvat jäljelle jääneet joutuvat elämään salassa tuolla tavoin, luulisi että olisi helpompi lähteä pois.Mutta ehkä he eivät voi sitä.,Egyptiinkin jäi lähinnä vanhempia ja vähävaraisempia ihmisiä joiden oli vaikeampi lähteä pois.Vaikeaa tosiaankin uskoa että synagoogat voitaisiin palauttaa synagoogiksi,sen jälkeen kun ne muutettiin moskeijoiksi ja eihän niihin riittäisi kävijöitäkään
Jael, holokaust vaikuttaa näkyvimmin siksikin, että silloin tietoisesti massamurhattiin ja yös kirjattiin MILJOONIEN juutalaisten systemaattinen tuho. Euroopplaisille se on trauma paitsi tuon tietoisen murhaamisen ja suuren luvun takia, myös siksi, että se tapahtui juuri Euroopassa. Muka hillityssa ja hallitussa Euroopassa ja katso, mitä tapahtui nyt Pariisissa.
VastaaPoista<3
Kiitos tietoiskusta, Jael! Hyvä että on saatu muistopäivä arabimaiden juutalaisillekin. Nyt täytyy varmaan vain toivoa, että päivä saisi enemmän näkyvyyttä...
VastaaPoistaGreetings from Austria ♥
VastaaPoistaElämme mielenkiintoisia aikoja: tulemme näkemään, kun juutalaiset palaavat Israeliin kaikista maailman kolkista. Raamatun ennustukset toteutuvat kirjaimellisesti ja Israelin Jumala varjelee Israelia kuin silmäteräänsä.
VastaaPoistaAsut, Jael, maailmanhistorian mielenkiintoisimmassa maassa.
Varjelusta sinullekin sinne!
turkissa on myös juutalaisvahemmistö, joka polveutuu espanjasta 1400-luvulla saapuneista, eniten juutalaisia on istanbulissa mutta myös taalla izmirissa. heista on muuten reetan uudessa kirjassa luku, jos saat kirjan kasiisi.
VastaaPoistaAppivanhempani ovat Irakista paenneita juutalaisia,jotka jattivat taakseen kaiken omaisuutensa ja matkalla heilta kerattiin myos kaikki arvoesineet muka vain matkan ajaksi,mutta joita eivat enaa sen jalkeen nahneet.
VastaaPoistaTeltoissa asuivat aluksi monta vuotta ja tekivat raskasta fyysista tyota mm.pelloilla ja puunistutuksissa...
En minakaan ollut ennen kuullut tasta muistopaivasta.
Leena;:totta ja eihän sitä tuohon voi samalla tavalla verrata mutta myös arabijuutalaisia kuoli paljon pogromeissa ja paetessa ja sitä ei voi jättää huomioimatta kuten melkein on ollut tähän asti.
VastaaPoistaSatu;Todellakin pitää saada heillekin enemmän näkyvyyttä
Karolina,Krystyna and Klara :thank you for the greetings:)
Sirkku:eivät taida ihan kaikki tänne mahtua...mutta mielenkiintoinen maahan tämä on ,aina tapahtuu jotain...
Lisay:sinulla on sitten ihan lähellä sellaiset ihmiset jotka ovat kokeneet tuollaisen kohtalon.Niinpä,ei tuosta paljon ääntä ole tehty kun et sinäkään tuosta tiennyt mutta pidä mielessä että se on aina 30.11. Ja kovan kohtalon kokivat appivanhempasi Irakista lähtiessään.
Petra:tiedän,olenkin heistä paljon lukenut.Viime vuosina on heilläkin ollut uhkia siellä ja yhteisö vähentynyt.Olisi kyllä todella mielenkiintoista lukea tuo Reetan kirja.
Kiitos, olipa mielenkiintoista. Eipä ole tullut tuotakaan ajateltua. Turkissakin oli muuten joku juutalaisporukka, joka sielläkin on kutistunut ihan lähes olemattomiin.
VastaaPoistaPaluumuuttajatar.Turkissa on (oli..) vuosisatoja vanha juutalainen yhteisö,joka ,kiitos Erdoganin,on huomattavasti kutistunut viime vuosina niin kuin mainitset.
VastaaPoistaOlen nähnyt telkkarista paljon aiheesta juutalaiset, myös holokaust näyttely on ollut täällä kerran, eräs ystäväni asuu siellä ja on töissä siellä, hänellä on omat sivut sieltä myös.Raamattuha puhuu paljon Israelin kansasta ja juutalaisista, sehän on siellä kouluissakin oppikirjana tietääkseni.
VastaaPoistaKiitos kun kerroit.
VastaaPoistaOlipas mielenkiintoinen postaus. Minulle täysin uutta tietoa. Kiitos tosiaan kun kerroit. Aina oppii uuttta.
VastaaPoistaTämä postaus sai mietteliääksi ja todellakin, uutta tietoa minullekin.
VastaaPoistaHienoa, että heitäkin muistetaan omalla päivällä, sillä
maailmassa on niin paljon juuri näitä "unohdettuja" ryhmiä.
Niin paljon ihmiset ovat joutuneet siirtymään muualle sen vuoksi mitä he ovat. Miksi viha ajaa monien ihmisten elämää? Viha on pelottava asia, sillä on tuhottu niin paljon.
VastaaPoistaHyvä postaus ja mielenkiintoinen. Hyvin vähän oli minullakin tietoa tästä aiheesta ja muistopäivä oli ihan uusi juttu. Minusta on todella hyvä, että muistopäivä on nyt olemassa. Tämä on äärimmäisen ajankohtainen asia moneltakin kantilta.
VastaaPoistaPike:mielenkiintoista:)
VastaaPoistaHannele:)
SaaraBee:kiva kun tykkäsit:)
Marianna:niinpä,niin paljon unohdettuja ryhmiä maailmassa joten hyvä että välillä muistetaan
Nelli:noin se on,ja tulee jatkossakin olemaan ,ikävä kyllä,Viha on todellakin pelottava asia.
Maria:kiitos:) Olen aiemminkin ajatellut kirjoittaa tuosta aiheesta,ennenkuin oli mitään muistopäivää mutta nyt tuon muistopäivän johdosta olikin ajankohtainen.
Kiitos että kerroit muistopäivästä. Meillä on sukulaisia, joiden suku on isän puolelta Marokon juutalaisia, äidin puolelta taas Ranskasta. Israelissa sitten nämä taustat yhdistyivät israelilaiseksi suvuksi. Mieheni isoisä taas oli Valko-Venäjän juutalaisia. Hän katosi sodan alkuvaiheilla, miehen isoäiti teloitettiin sodan lopulla. Raskaita vaiheita niin monilla sivuilla...Blogisi ovat mielenkiintoisia. Kaipaan Israeliin kun luen niitä. Sukulainen osti juuri eläköitymishuoneiston Ashdodista meren rannalta. Nyt on paikka jossa käydä vierailulla tapaamassa mukavia ihmisiä ja ihailemassa auringonlaskuja, kun Pohjolassa on kylmää ja pimeää. Viimeksi Tel Avivissa käydessäni oli meneillään se lähes historiallinen lumisade. Nyt sekin on koettu.Mutta yritän välttää jatkossa. Terveiset lumettomasta pimeästä Tukholmasta! Airamaria
VastaaPoista