|
Tässä voi istua liekkipuun alla |
Täällä on tämän viikonlopun aikana vuotuinen
Open House-tapahtuma, jolloin pääsee tutustumaan eri rakennuksiin, paikkoihin , mielenkiintoisiin yksityiskoteihin ja moneen muuhun mielenkiintoiseen kohteeseen tai tapahtumaan. Viime vuonnahan tapahtumaa ei ollut koronan vuoksi , mutta tänä vuonna tapahtuma palasi , ja kohteita on valtava määrä. Ensimmäisiin kohteisiin pääsi tutustumaan jo eilen . Iso osa mielenkiintoisimmista kohteista on huomenna lauantaina, jolloin minulla ei ole julkista liikennettä, ja kun iso osa kohteista vaatii myös ennakko-ilmoittautumisen, niin vaihtoehdoiksi jää torstai-iltapäivä ja perjantai ennen sapattia. Ilmoittauduin kahteen tapahtumaan, jotka vaativat ennakkoilmoittautumisen, ja vaikka ne olivat eri päivinä, olivat ne kuitenkin samalla alueella, eli eteläisessä Tel Avivissa. Osa kohteista ei liity arkkitehtuuriin, vaan ovat kiinnostavia kierroksia. Ilmoittauduin kierrokselle, jota veti eritrealainen turvapaikanhakija, ja tänään perjantaina piti olla tutustuminen muutama vuosi sitten rakennettuun kohteeseen.
Tulin hieman etuajassa , joten kävelin pääbussiaseman takana olevalla alueella, jossa matalia , aika rähjäisiä rakennuksia, ja muutamia korkeampia rakennuksia, jotka kaikki ovat vuosien aikana kärsineet bussien aiheuttamista päästöistä ja äänistä, kotiensa yläpuolella. Tuossa massiivisessa , sokkeloisessa bussiasemassa, joka oli muutaman vuosikymmennen maailman suurin pääbussiasema, on 7 kerrosta, mutta 3 niistä on maan alla. Koko rakennuksen historia on aika erikoinen , sillä sitä aloitettiin rakentamaan joskus 1960-luvulla, ja rakennuksen piti olla 2-kerroksinen, mutta kun bussifirmat halusivat oman kerroksen , kerroksia lisättiin, mutta raha loppui kesken, ja työt pysäytettiin useaksi vuodeksi , ,kunnes valtava rakennus oli vihdoinkin valmis vuonna 1993. Bussit ovat ylimpänä , vaikka normaalistihan bussien pitäisi olla alhaalla ja ihmisten ylhäällä. Keväällä päätettiin että rakennus hajoitetaan vuonna 2023, mutta saapa nähdä tapahtuuko se silloin, sillä noin valtavan rakennuksen hajoittaminen vaatii hurjaa kalustoa ja paljon rahaa.
Iltapimeällä tällä alueella ei ole miellyttävää kävellä, sillä alueella on köyhyyttä, narkkareita, ym.
Olen vieläkin etuajassa, joten käyn katsomassa mitä löytyy intialaisen kaupan hyllyiltä, ja tämän jälkeen vielä aasialaisessa kaupassa. Koko alue on sellainen että tuntuu kuin olisi muilla mailla...
Tulenkin sitten kävelykadulle jossa ryhmän pitää kokoontua. Katu on täynnä turvapaikkahakijoiden ja vierastyöläisten kauppoja, pikku ravintoloita ym. mutta kadulla on käynnissä gentrifikaatio-prosessi, ja muutamia uusia taloja on jo noussut kadun varrelle.
Solomon, turvapaikanhakija Eritreasta, oli ryhmänvetäjämme. Tämä kierros oli varattu täyteen , eli 25 henkeä, mutta meitä oli vain puolet siitä. Solomon kertoi tarinaansa, miksi hän joutui lähtemään Eritreasta (totalitaarinen diktatuuri) , ja miten hän päätyi tänne Etiopian, Sudanin, Libyan ja Siinain niemimaan kautta, Solomon on ollut täällä jo 11 vuotta, ja olisi Eritreasta paetessaan halunnut päätyä Eurooppaan, mutta se ei onnistunut, joten hän on täällä. Hän kertoi että kaikista välietapeista täällä hänet vastaanotettiin parhaiten, hänelle annettiin vaatteita, ruokaa,juomaa, mutta sen jälkeen asiat vaikeutuivat. Tällä hetkellä hän toivoo pääsevänsä Kandadaan, sillä Israel on antanut pakolais-statuksen vain pienelle ryhmälle turvapaikanhakijoita.
Kävelimme viereiseen puistoon, jossa Solomon jatkoi tarinaansa, ja kertoi millaista on olla täällä eritrealainen turvapaikanhakija.
Sitten meidän joukkoomme tunkeutui kaksi ihmistä, joista toinen tässä kuvassa oleva mieheltä
näyttävä nainen, jonka tunnistin heti, (linkin takana pitkä selitys englanniksi tästä henkilöstä) sillä kaikissa turvapaikanhakijoiden vastaisten mielenosoitusten etujonossa on näkynyt tämä henkilö, joka tekee parhaansa saadakseen heidät pois. Hän väitti että oli ilmoittautunut kierrokselle, mutta provokaatiotarkoituksessa , tietysti. Tästä eteenpäin kierroksestamme tuli vähemmän miellyttävä.
Kävelimme eteenpäin, ja saavuimme ränsistyneeseen rakennukseen, jossa sijaitsee sudanilaisten keskus. Keskus on pääasiassa Darfurista paenneiden keskus, jossa oli myös suuri kuivaruokavarasto, sillä monet sudanilaisista ovat yksinhuoltajia ja erittäin köyhiä. Kuvassa oleva Ali on keskuksen johtaja , ja kertoi meille keskuksesta ja miten hänen kaltaisensa turvapaikanhakijat ovat limbossa täällä. Sudanilaisia ja eritrealaisia ei voi palauttaa kotimaihinsa, niissä vallitsevan tilanteen vuoksi, mutta jostain syystä heidän on vaikeaa päästä kolmansiin maihin, joissa heillä olisi enemmän oikeuksia. Heillä ei kuitenkaan ole täkäläistä sosiaalitunnusta, mikä tekee elämän vaikeaksi. Ali on saanut stipendin ja opiskelee täällä yliopistossa. Meidän olisi pitänyt mennä vielä jonnekin, mutta ylemmän provokatiivisen henkilön vuoksi sitä ei sitten tapahtunut.
Tänään piti olla sitten se toinen vierailukohde. Tulin alueelle taas aivan liian aikaisin, mutta tarkoituksella, sillä halusin mennä filippiiniläiseen ruokakauppaan, joka sijaitsee pääbussiaseman 4. kerroksessa, joka on katutasossa sijaitseva kerros. 3 alempaa kerrosta eivät ole vuosiin olleet käytössä. Kerroksen keskiaukiolla on pöytiä, joissa kaikenlaista halpaa kamaa: vaatteita, alusvaatteita, kenkiä, lakanasettejä, pyyheliinoja ja vaikka mitä. Ihmisiä oli myös runsaasti liikkeellä ennen viikonlopun alkua.
Tein muutaman pienen ostoksen filippiiniläisessä ruokakaupassa, ja huomasin että kauppa oli laajentunut sitten viime vierailun.
Lähellä on muitakin filippiiniläisiä ruokakauppoja, mutta Makati Cabalen on niistä paras, ja siellä käyn joskus ostoksilla.
Viikonloppuisin tuolla on filippiiniläinen ruokatori, ja joka kerta tunnen olevani ....Filippiineillä, tai melkein...
Tästä sai ostaa filippiiniläisiä jälkiruokia ja kakkuja. Kuvassa näkyvä biko-jälkiruoka on valmistettu tahmeasta riisistä, kookosmaidosta, tummasta sokerista ja vedestä. Takana näkyvät keltaiset, höyrytetyt pichi-kakkuset on valmistettu raastetusta maniokista. Jänniä jälkiruokia!
Sitten tulin paikalle mihin piti tutustua, eli tähän päiväkotikeskukseen, jossa monta eri ryhmää, jotka pääasiassa koostuvat alueella asuvien vierastyöläisten ja turvapaikanhakijoiden lapsista. Olen jo pitkään halunnut nähdä miltä näyttää sisältä, Seison tuolla ja odottelen mutta ketään ei näy, ja kun on jo aika alkaa kierros rakennuksessa, otan puhelimen esille ja avaan sähköpostini. Kierros on peruttu! Sähköposti siitä oli tullut jo aikaisin aamulla , mutta en ollut huomannut sitä. Voihan harmi.
Pettyneenä kävelen bussipysäkilleni, ja ohitan rakennuksen jossa monta kiinnostavaa etnistä kauppaa, kuten tämä intialainen vaate&korukauppa.
Astun sisälle , ja tiedustelen noista kauniista rannerenkaista. Selviää että pitäisi ostaa koko setti, jossa 3 kpl, pelkästään yhtä ei myydä. Olen myös suuriluinen , joten valikoima minulle sopivista rannerenkaista on paljon pienempi. Ehkä joskus toiste sitten...
Ohitan myös etiopialaisen vaatekaupan, ja nuo etiopialaiset juhlavaatteet ovat niin kauniita.
Tosi kauniita.