tiistai 17. maaliskuuta 2009

Kisuneiti yövieraana

Viime yönä Bambi-koiralla ja minulla oli tällainen suloinen yövieras,pieni tricolor tyttökissapentu, jonka olin jo 3 viikon ajan nähnyt asuintaloni ympärillä sekä viereisessä puistossa.Kissaneiti oli täysin kesy, ja tuli aina luokseni,jos näin sen ulkoiluttaessa Bambia.Se myös tuli syliini,kun istuin puiston penkillä,eli todennäköisesti joku oli sen hylännyt.Kissahan oli selvästi syntynyt ja viettänyt ensimmäiset kuukautensa ihmisten parissa;kaikki muut kissat puistossa ja talon lähellä ovat säikkyjä ja villejä. Kyselin ihmisiltä,jos joku tiesi,mistä kissaneiti oli sinne joutunut,mutta kukaan ei tiennyt. Eilen illalla, kun vein Bambia ulos, se taas tuli luokseni ja en voinut enään jättää sitä sinne, joten vein sen kotiin. En tietenkään olisi vienyt kotiin mitään villiintynyttä säikkyä kissaa, mutta tämä oli eri tapaus, täysin kesy kissanpentu, jonka joku näköjään oli hyljännyt.Kuinka ihmiset voivat ottaa kissan tai ylipäänsä eläimen, ja sitten heittää sen pois noin vain,ilman että huolehtivat siitä,että se saa uuden kodin..

Bambi ja kisuneiti yrittivät tehdä jonkinlaista tuttavuutta, mutta se ei ihan onnistunut.Kissan ollessa sylissä Bambi sai mustasukkaisuuskohtauksia ja haukkui tauotta. Bambi näytti pelkäävän kisua hieman enemmän kuin kissa Bambia,mutta mitään sähinöitä ei syntynyt;kissa tosin hieman yritti läpsiä Bambia kuonolle,kun se tuli liian lähelle. Luulen, että kissa oli myös jotenkuten tottunut koirien läsnäoloon. Aamulla soitin Tel Avivin Eläinsuojeluyhdistykseen ja vein kissaneidin sinne. Eläinsuojeluyhdistys toimii pelkästään lahjoitusten sekä vapaaehtoisten avulla, ja lisätuloja yhdistys saa pitämällä eläinklinikkaa,jossa maksut ovat yksityisiä eläinlääkäreitä halvemmat, sekä pitämällä koirien pensionaattia,joka myös on yksityisiä pensionaatteja paljon edullisempi. Pensionaattikin syntyi siitä kun monet ihmiset hylkäsivät lemmikkinsä lähtiessään lomalle; tänne voi tuoda lemmikkinsä pientä korvausta vastaan ja hoitoon kuuluuvat myös eläinlääkärin palvelut.
Yhdistyksen toimistossa tapasin hollantilaisen naisen, Hilman, joka kertoi olevansa 1/4 suomalainen; isoisä oli Suomesta.Hän ei kuitenkaan osannut sanaakaan suomea eikä edes koskaan ollut käynyt Suomessa.Hilma kertoi minulle hieman yhdistyksen toiminnasta, ja menin sitten katsomaan muita koiria. Ensin näin ylläolevan häkin,missä oli kanoja, pupuja ja muita lintuja, kaikki huostaanotettu.Näitäkin eläimiä voi adoptoida.Yhdistyksen tiloissa on myös hevosia sekä aaseja, joita en nähnyt,mutta kaikilla on surullinen historia takanaan, ja täällä he saavat levätä sekä hyvää hoitoa. Koirien alueelle tullessani haukunta ei loppunut. On todella sääli nähdä eläimiä,jotka kaikki haluaisivat löytää kodin ja jotka ovat niin surullisen näköisiä.

Näin siellä vähintään 4 Bambia muistuttavaa, sekaroituista minipinsseriä. Toivottavasti he löytävät kodin.Nyt kun taloudellinen tilanne on vaikea, on entistä vaikeampaa löytää näille koirille uusi koti. Tilanne on aika paha, sillä hyljättyjä koiria on paljon.Syy voi olla esimerkiksi ei-toivottu pentue,josta halutaan päästä eroon.

Oikealla olevalla koiralla oli erityisen surullinen ilme. Kysyin mitä tuomalleni kissaneidille tapahtuu, ja he kertoivat, että ensin eläinlääkäri tutkii sen, ja jos se on terve, se sterilisoidaan ja sitten toivotaan sen löytävän hyvän kodin.Luulen tällä kissaneidillä olevan hyvät mahdollisuudet,koska se on täysin kesy ja ihmisrakas, sekä vielä pentu, lisäksi se on kovin suloinen.Puhuin vielä Hilman kanssa, ja sanoin ,että olisin valmis toimimaan vapaaehtoisena silloin tällöin, joten menen puhumaan hänen kanssaan ensi viikolla.
Eläinsuojeluyhdisyksen läheisyydessä on venäläisortodoksinen Pyhän Pietarin vaaleanpunaiseksi maalattu kirkko,jota aina ihailen bussin ikkunasta. Kuva ei nyt kunnolla onnistunut,kun yritin aidan kautta kuvata.

Pienessä kuvassa, jota en ole minä ottanut, on pieni yksityiskohta sisältä.

Edit.Unohdin laittaa tänne vielä tärkeän asian yhdistyksen toiminnasta:sinne tulee koululaisryhmiä,joille opetetaan vastavuoroisuutta eläinten kanssa sekä suvaitsevuutta.Tärkeää toimintaa!

36 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Voi miten suloisia koiria ja muita eläimiä! Toivottavasti ne pääsevät hyvään kotiin.

Sooloilija kirjoitti...

Ihan surullisin ilmein luin tätä tarinaasi. Voi kun kaikki eläimet löytäisivät kodin, mutta ei taida olla realistinen ajatus.

Paha mieli tulee aina kun kuulee eläinten hylkäämisistä. Hyvä kun otit sen söpön kissanpennun luoksesi ja veit sitten sinne eläinsuojeluyhdistykseen. Kaikkia eläimiä kun ei voi itselle ottaa, vaikka kuinka haluaisi..

Nurkkalintu kirjoitti...

Tälläiset postaukset ovat minulle herkkä paikka. Kyyneliltä en välttynyt.

Susadim kirjoitti...

Hienoa, että yhdistyksellä on myös tuollaisia palveluja. Ja aivan mahtavaa, jos sulta liikenee aikaa ja halua tehdä siellä vapaaehtoistyötä!! Varmaan kuulemme lisää jos niin käy.

Allu kirjoitti...

Miten ihmiset raaskii jättää eläimensä heitteille, en ole koskaan ymmärtänyt.

Unknown kirjoitti...

Ihana tarina ja toivottavasti silla on onnellinen loppu :) On tosi hyva etta on elainsuojeluyhdistyksia tallaisille onnettomille raukoille :) Minakin varmasti haluaisin tehda vapaaehtoistyota tuollaisessa paikassa :)
Hyvaa viikon jatkoa :)

Rita A kirjoitti...

Teit päivän hyvän työn kissan. Hatunnosto eläinystävälliselle Yaelianille :)

Jael kirjoitti...

Anne:pitääkin toivoa ,että löytävät kodin.Vanhat koirat,jotka eivät löydä, joudutaan joskus lopettamaan..

Sooloilija: Kissankin olisin pitänyt ,jos olisin voinut...Mutta on parempi olo,kun tiedän ettei sen tartte tuolla ulkona olla etsimässä ruokaa roskiksista..

Allu:minunkin on vaikeaa sitä ymmärtää...

Susadim: tekee mieli auttaa siellä joskus jos tarvitaan.Esim.koiria ulkoiluttaa ja auttaa klinikalla,jos voin.

Nurkkalintu:itsekin tuli tippa silmiin siellä...

Heli: Onneksi on tällaisia paikkoja, mutta niillä on aina niin tiukkaa rahasta, että on aina joskus kiikun kaakun se toiminta.Hyvää viikonjatkoa myös sinulle!

Rita:kiitos:-)

kyllimarjaana kirjoitti...

Kyllä löytävät hyvän kodin . Näiden kohtalo on tyrvassa .
Nämä blogit ovat erilaisia , En käsitä miten voin ilmoittautua lukijaksi .

Jael kirjoitti...

Kyllimarjaana;kiva kun tulit kommentoimaan. Toivottavasti löytävätkin hyvän kodin.Lukijaksi voi ilmoittautua klikkamalla kohtaa "Lue" oikealla puolella.

Unknown kirjoitti...

Liikuttava tarina. Järkyttävää on se, että näitä eläintenhylkäämistarinoita kyllä riittää Kotosuomestakin. Oma kissani Chii tuli meille eläinsuojeluyhdistyksen kautta. Olen joskus myös tehnyt lehtijutun pohjoissuomalaisten eläinsuojeluyhdistysten toiminnasta. On järkyttävää kuinka paljon Suomessakin edelleen hylätään varsinkin kissoja kesän päätteeksi. Millainen ihminen ottaa kesäkissan? En voi ymmärtää. Koiria hylätään Suomessa vähemmän, mutta myös suomalaisilla eläinsuojeluyhdistyksillä on kerrottavanaan tarinoita koirista, jotka hylätään loman ajaksi ja tullaan jopa sitten loman jälkeen hakemaan takaisin kotiin, kun ovat olleet loman ajan "ilmaispensionaatissa". Siksipä yhä useammat suomalaiset eläinsuojeluyhdistyksen eivät lahjoita ilmaiseksi vaan myyvät huostassaan olevia eläimiä hinnalla joka kattaa suojassa eläneen lemmikin rokotus-, sterilisaatio- ja ylläpitokuluja. Hinnalla yritetään myös välttää sitä, etteivät nämä eläimet joutuisi uudestaan välinpitämättömien "kertakäyttölemmikkiejä" suosivien ihmisten käsiin.

Jael kirjoitti...

Anitta; tuo kesäkissajuttu on tuttua, siitähän on aina paljon kirjoitettu ja aina olen ihmetellyt tosiaankin sitä ,miten kevein perustein otetaan lemmikki. Tuosta koirien "ilmaispensionaatista" en ole kuullutkaan.Täällä joutuu maksamaan yhdistysten kautta otetuista elämistä myös kulut;omasta Bambistani maksoin sterilisointikulut, rokotuskulut jne. Ja tänään kun vein kissan, niin piti täyttää kaikenlaisia lomakkeita, ja ottivat kopion henkkareista;halusivat varmistaa millaisin perustein sen kissan heille toin.Mikä on ihan hyvä juttu.

Tuula kirjoitti...

Tassa oli paljon tarkeaa asiaa! Hyva!

Me halusimme kissan elainsuojeluyhdistykselta, vaan koirataloon oli vaikea loytaa sopivaa aikuista kissaa. Vaan niinpa kavimme pelastamassa naapuritalon navetasta meidan Rambon ;). Se ja sisarukset olivat siella jo saamassa tuomionsa...

Minua kiinnostaisi myos vapaaehtoistyo elainsuoeluyhdistyksessa. Vaan en ole viela kiireiltani sinnekaan ehtinyt. Maija haaveilee elainlaakarin urasta. Olemme kovin elainrakkaita koko perhe. Minun sydantani ovat lahinna nama kisulit.

Johki kirjoitti...

On tosi hienoa, että tällaisia paikkoja on. Ilmeisesti monet kritisoivat (en ole itse henk.koht. törmännyt) ainakin täällä, että miksi tuhrata rahaa eläimiin kun ihmisilläkin on asiat huonosti. Mutta ainakin Egyptissä hoitoloissa on eniten aaseja ja hevosia, jotka ovat työkaluja ihmisille ja monella on vain se yksi aasi. Sitä kautta apu menee MYÖS ihmisille.

Luxorissa on myös tuollainen hoitola ja käyn siellä aina kun voin ja annan ainakin rahaa. Paikalla auttaminenkin olisi mukavaa, mutta se on vähän vaikeammin järjestettävissä kun on vauva talossa.

Kuvat täällä voivat olla todella järkyttäviäkin, mutta ainakin voi todeta että hyvää työtä tekevät:
http://aceegypt.blogspot.com/

Egyptissä liian monet ihmiset kohtelevat eläimiä huonosti, vaikka esim. uskonto kieltää sen. Takana ei välttämättä ole ilkeys, eräästä blogimerkinnästä käy ilmi, että mm. nuoret luulevat ettei eläimiin satu kun niitä lyö. ACE tekee nyt mahtavaa työtä opettaessaan koululaisille eläimistä omissa opetustiloissaan :)

Sirokko kirjoitti...

Omituista että joku hylkää kanojakin, meillä niitä jopa varastetaan.
Hylätyt eläimet ovat todella ongelma, villiintyvät ja aiheuttavat paljon vahinkoa,lähinnä kulkukoirat. Teillä on sentään paikkoja mihin niitä voi viedä, meillä ne lopetetaan heti. Voin hyvin kuvitella sinut tuommoisessa paikassa auttamassa.

Jael kirjoitti...

Tuula;Onneksi ehdittekin pelastaa Rambon:-)Maijalla onkin kivaa kun on paljon eläimiä kotona.

Johki:Täälläkin on tietysti ihmisiä,jotka tuollaisia paikkoja arvostelevat, mutta eläimistä on niin paljon hyötyäkin, kun ajattelee esim. opaskoiria jne jne.Olet siis sinäkin eläinrakas, kiva! Toivon saavani olla siellä vapaaehtoisena pari kertaa kuukaudessa.Täytyy mennä katsomaan tuota linkkiäsi.

Sirokko: mä luulen,että kanojen suhteen se voi olla että yhtäkkiä joku ei voinut parista kanastaan enään huolehtia tai jotain sen tapaista.Villiintyneet kulkukoirat voivat tosiaankin olla ongelmallisia.

Susa kirjoitti...

Ihanan suloinen kissa. Tosi hienoa etta pidit siita huolen ja veit sen elainsuojeluyhdistykseen. Toivottavasti se, ja muutkin elaimet loytavat kodin.

kyllimarjaana kirjoitti...

Kiitos kun kävit blogillani ja annoit kommentin . Ne ovat kullan arvoisia minulle . Joka aamu avaan blogin suurin toivein , mutta turhaan . En jotenkin vielä osaa tehdä selläista , mikä kiinnostaisi ketään . Että SUURKIITOS .
Vielä lisää . Minulla on mokkula liittymä ja tämäkös temppuilee . Ei näyttänyt aiemmin tuota mistä voi klikata itsensä lukijaksi .

Nimetön kirjoitti...

Voi miten surullinen katse koiralla joka sai tämä postauksen kanssa kyyneleet silmiin.. toivotaan että KAIKKI eläimet löytävät uuden hyvän kodin! =)

Jael kirjoitti...

Susa:kiitos:-)Pakko oli se viedä,suretti nähdä se parka talon ympärillä ja puistossa, ja miten se ihan selvästi halusi tulla mukaan.

Kyllimarjaana:sullahan oli ihan kivoja juttuja siellä, tulen toistekin.

Hanna:toivottavasti tosiaankin saavat uuden kodin.Ne on niin hellyttäviä siellä yhdistyksen tiloissa.

juanita kirjoitti...

eläinkotieläimet ovat kyllä sydäntäsärkeviä tapauksia. työskentelin lukioikäisenä kerran yhden päivän ajan löytöeläinkodissa, ja suretti niin katsella niitä eläimiä häkeissään, vaikka niillä oli siellä sentään hyvä olla. toivottavasti sinun löytämäsi kissanpentu löytää pian uuden kodin! täälläkin näkee katukissoja surullisen paljon (koiria vähemmän) ja tuntuu, ettei kukaan niitä halua, mutta onneksi kissoja sentään ruokitaan puistoissa.

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Obama haki perheen koiran koirakodista.

Jael kirjoitti...

Juanita: Olenkin Espanjassa käydessäni nähnyt paljon kulkukissoja, niinkuin täälläkin. Onneksi teillä niitä ruokitaan puistoissa.Täällä on silloin tällöin sterilisoimisoperaatiot niille,jotta kissakanta ei lisääntyisi liikaa.Yksi kissa (sterilisoimaton) tänään on 27 897 kissaa 5 vuoden päästä!

Hannele: Obama antoikin hyvän esimerkin:-)

Susanne kirjoitti...

Tuntuu niin pahalta lukea eläimiin kohdistuvasta välinpitämättömyydestä ja väkivallasta. Ihminen on joskus niin julma. Mutta onneksi on niitäkin ihmisiä jotka välittävät ja huolehtivat eläimistä. Itse kuulun eläinten ystäviin täällä Suomessa ja pienestä jäsenmaksusta ainakin osa menee löytöeläimistä huolehtimiseen.

Satu kirjoitti...

Voi miten sydäntä särkee lukea tämmöistä... Hienoa työtä kyllä tekevät tuolla eläinsuojeluyhdistyksessä, ja on aivan mahtava asia, että sinultakin löytyy aikaa ja halua auttaa!

Hauskasti kerroit tuosta Bambin ja kisun tuttavuuden tekemisestä. :-)

Helena kirjoitti...

Hienoa, että pelastit kissan! Ja tosi mielenkiintoinen juttu eläinsuojeluyhdistyksestä. On kiva kuulla tällaisia juttuja eri puolilta maailmaa. Itse en ole koskaan edes käynyt Israelissa, joten kaikki kiinnostaa.

pikkujutut kirjoitti...

Me olemme nahneet monta kuollutta kissaa nyt taman viikon aikana etta ihan on jo silmiin sattunut.En tieda onko niita tapettu vaiko jaaneet auton alle. Surullista.Tuollaisia hoitoloita ei taalla ole.

Rouva Nordman kirjoitti...

Ensin oli tulla suru puseroon, mutta oikeasti tämä kirjoitus on aika onnellinen. Näillä eläimillä on kuitenkin nyt "koti", ruokaa ja hoivaa. En ymmärrä ihmisiä, jotka hylkäävät lemmikin. Todella kylmää.

Kisu on suloinen kuin mikä, minä en olisi varmaan malttanut viedä sitä pois :)

Johki kirjoitti...

Uutisissa oli muuten ihan äskettäin, että Sisiliassa kulkukoirat raatelivat saksalaisturistin.

http://iltalehti.fi/ulkomaat/200903179255798_ul.shtml

Kamalaa. Olivat vielä karanneet eläinhoitolasta, että eivät nekään kaikki hyvää työtä tee :(((

Egyptissä on myös paljon kulkukoiria ja -kissoja, joskus koirat kyllä vaikuttavat uhkaavilta vaikka en ole kuullut mistään sattumista.

Jael kirjoitti...

Susanne:onkin hyvä tietää, että on ihmisiä,jotka välittävät eläimistä ja niiden kohtaloista:-)

Hippu: Todellankin hienoa työtä siellä tekevät ja itsellekin se olisi antoisaa, jos voisi joskus siellä auttaa.

Helena:kiitos:-) Totta, tällaisia juttuja onkin mielenkiintoista kuulla, siitä miten eri puolella maailmaan suhtaudutaan eläimiin ja varsingin löytöeläimiin.

Pikkujutut: Niitä kissoja on varmaan myrkytetty.Joskus täälläkin on ollut sellaisia tapauksia, että joku on laittanut myrkkyä. Surullista että teillä noin eliminoidaan villit kisut, mutta joskus se voi myös olla rahakysymys.Täällä on ollut sterilisoimisoperaatioita, koska kissat lisääntyvät niin nopeasti, varsingin jos niitä syötetään.

Katilein:en minäkään oikein ymmärrä,miten omaa lemmikkiään voi niin julmasti hyljätä. Tuo kisu oli todella suloinen ja niin hellyydenkipeä;olisin mieluusti sen ottanutkin,mutta Bambin kanssa olisi voinut tulla hieman ongelmia.

Johki: kauhea tuo tapaus! Koirathan on loppujen lopuksi petoeläimiä,ja villiintyessään se voi tulla aika pahasti esille, varsingin jos ne ovat laumoissa. Täällä en ainakaan kaupungeissa ole nähnyt villiintyneitä koiria, pikemmingin ihmisten vapaana olevia koiria joskus, ja jos koira löytyy hyljättynä, se kyllä aika nopeasti löytää tiensä yhdistysten luokse.

Nimetön kirjoitti...

Surettaa ja pistää vihaksi ihmisten välinpitämättömyys, kun eläimiä hylätään tai muuten kohdellaan kaltoin! Toivottavasti mahdollisimman moni noista eläimistä löytää vielä hyvän ja rakastavan kodin! Tosi hienoa, että olet valmis vapaaehtoistyöhön! Juuri muuten tämän päiväisestä lehdestä luin, miten täällä lähistöllä yksi eläinkoti joutuu kohta sulkemaan ovensa rahan puutteen vuoksi. Huono homma eläinten kannalta.:( En ymmärrä miksei kunnat voisi ottaa osaa kustannuksiin, kun ei se yhtä kuntaa kohden kuitenkaan kalliiksi tulisi. Tuo eläinkoti on kuitenkin auttanut eläimiä laajalla alueella, joten kustannukset voisi jakaa monen kunnan kesken.

Jael kirjoitti...

Kmsu:Minuakin surettaa tuo ihmisten välinpitämättömyys, kuten juuri tuon kissanpennun kanssa, joka oli hylätty ja jätetty ulos pärjäämään itse, vaikka oli tottunut kotiin ja ihmisiin. Sääli ,kun se teidän lähellä oleva eläinkoti joutuu lopettamaan.Täälläkään eivät saa mitään kunnilta/kaupungeilta, vaan homma on lahjoitusten varassa.

Amalia kirjoitti...

On ihan käsittämätöntä kuin ihmiset voivat olla niin julmia, että eeltä ottaa eläimen ja sitten hylkää sen. Sellaiset pitäis viedä saunan taa ja lopettaa, siis ihmiset.

Jael kirjoitti...

Amalia>just niin, en minäkään tuollaista hylkäämistä ymmärrä.Esimerkiksi juuri tuon kisun tapauksessa, olisivat edes yrittäneet löytää sille uuden kodin, sen sijaan että hylkäävät ihmisiin tottuneen kissan tuolla tavalla.

-S- kirjoitti...

Voi apua!!! Mà oon jàànyt kyllà nyt pahasti jàlkeen. Tuli piiiiitkàstà aikaa visiitille ja olen lukenut vasta tànne asti. Nyt alan hiljalleen menemààn postaus postaukselta ylòspàin.

Ihanan hyvàntyòn teit, kun veit kisuliinin odottelemaan hyvàà kotia. Toivotaan, ettà se lòytyisi pian. Pennuille on kuitenkin helpompi lòytàà koti, joten pidetààn uskoa yllà.

Meidàn ystàvàmmekin tàsàà làhellà otti juuri kadulle heitetystà pentueesta yhden onnellisen pennun hoiviinsa.

Johanna kirjoitti...

Kun olin koiraa ottamassa kavin tuollaisessa paikassa (olisikohan ollut jopa sama?) mutta ikava kylla kaikki koirat jotka oli silloin siella oli joko pit bull tai rottweiler rotua, joten en uskaltanut ottaa sielta koiraa, koska niiden tausta oli myos hieman epaselva.
Jos olisin loytanyt silloin muun rotusia koiria sielta niin olisin ehdottomasti ottanut sielta mukaani jonkun sopoliinin!