sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Sunnuntaiklassikko-both sides now

Nuorempana en paljon kuunnellut populäärimusiikkia, vaan enemmänkin ehkä sellaista musiikkia, mikä oli vähän tuntemattomampaa. Kuuntelin myös paljon klassista musiikkia, sekä hieman myöhemmin jazzia.Myös espanjankielinen musiikki oli mielestäni ihanaa. Mutta yksi artisti, jota todella rakastin,ja jonka kaikki albumit mulla oli aikoinaan (kasetit) oli Joni Mitchell.Kitara oli minullakin ja haavelin myös soittavani ja laulavani. Kitara on edelleenkin,mutten oikein koskaan kunnolla oppinut soittamaan....Kasettimankan hajottua myös kasetit rupesi jo vähän hajoamaan ,joten jotkut kaseteilla olleista albumeista hankin CD-versioina myöhemmin.
Joni Mitchell on ehkä yksi aikamme tärkeimmistä naisartisteista, ja monet artistit ovatkin saaneet vaikutteita Mitchellin musiikista. Viime vuosina Mitchell on keskittynyt enemmän maalaustaiteeseen kuin musiikkiin, mutta vuonna 2007 häneltä ilmestyi albumi Shine, jonka tietysti hankin.

Laitan tänne sunnuntaiklassikoksi kappaleen Both Sides Now, joka on tunnetuimpia Mitchellin kappaleita.Sen levytti ensin Judy Collins vuonna 1968. Videolla näkyvä versio on vuodelta 2000, ja siitä huomaa, miten Mitchellin ääni on muuttunut vuosien varrella;ääni tässä versiossa on matalempi ja syvempi kuin hänen äänensä nuorena.Vertailuksi linkitän tänne version samasta laulusta Mitchellin laulamana vuodelta 1970.Tässä varhaistuotannossa Mitchellin ääni oli vielä erilainen kuin se ,mistä hänet paremmin tunnetaan. Ääni vain parani iän myötä.
Täältä pääset kuulemaan muidenkin klassikkokipaleita.Joni Mitchell - Both Sides Now - Tribute 2000
Uploaded by BBBVIDEO

15 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Kuulaat naisäänet eivät ole koskaan oikein iskeneet minuun, nuoresta Jonista en niin välittänyt, mutta tässä, vanhempana, ääneen on tullut tummuutta, josta huomaan pitäväni.

Nimetön kirjoitti...

Vaikka tuo alkuperäinenkin on hyvä tulkinta, niin minä pidän tästä uudesta versiosta enemmän - elämä ja elämänkokemus kuuluvat paitsi äänessä myös tulkinnassa. Erinomainen valinta, kiitos!

Sooloilija kirjoitti...

Oi Sinäkin: minä olen rakastanut Joni Mitchelliä siitä lähtien kun olin noin 16-vuotias! Rakkaus on syventynyt vaan, ja on pysyvää, vaikken ihan aktiivisesti häntä kuuntelekaan.

Rupean kuuntelemaan tätä versiotasi, en vielä ehtinyt, kun piti heti kommentoida. Tunnen heti sielunsisaruutta kanssasi kun jaamme tämän rakkauden Joniin!

Oma ehdoton suosikkini on Blue-albumi kokonaisuudessaan, mutta sieltä erityisesti A Case of You!!! Minulla on Joni Mitchell ollut sunnuntaiklassikoissa yhden kerran, viime syksynä joskus..

Jael kirjoitti...

SusuPetal: En minäkään hirveästi välitä Jonin äänestä ihan tuossa varhaisvaiheessa;hänen äänensä parani huomattavasti myöhemmin.

Tuima: Samoin olen samaa mieltä, että tuo uudempi versio on paljon ihanampi.Jonin äänihän parani laskiessaan pari oktaavia.

Sooloilija:Ihanaa, sinäkit olet Joni fani!!Minäkin olen teinistä lähtien pitänyt Jonin musiikista ja tuo mainitsemasi Blue albumi on upea!

Rita A kirjoitti...

Minutkin tuo laulu on hurmannut iät ja ajat sitten. Tätä laulajaa ja versiota en ollut kuullut. Upea ääni.

Nimetön kirjoitti...

No höh! Taas tunnen olevani poikkeava, mutta minä pidän tuosta alkuperäisestä nuoruuden versiosta huomattavasti enemmän! Se tuo taas niin paljon muistoja mieleen.

Mitchell on suuri suosikki ja tuo Sooloilijan mainitsema Blue-albumi yksi parhaita albumeita ikinä.

Hyvä valinta klassikoksi!

Susupetal vain toivoo omaavansa korkeahkon lauluäänen ;D

Jael kirjoitti...

Rita: tuo laulu ei ole lemppari Joni Mitchell kappaleitani,mutta tämä versio vuodelta 2000 oli hyvä.Tätä kappaletta ovat monet levyttäneet, ja Joni Mitchell on kappaleen "äiti".

Lepis:Itse pidin molemmista, mutta enemmän tuosta myöhemmästä. Blue on ihana albumi, totta!

Allu kirjoitti...

Ihana kappale!

Nimetön kirjoitti...

Jonin varhaisempi tuotanto on tutumpaa ja olen pitänyt. Tämä tuoreempi on ihan uutta minulle, ja hänellä on todentotta ääneen tullut syvyyttä lisää. Hyvä valinta, kiitos !

Puisto kirjoitti...

Arvostettava nainen ehdottomasti. Ei ihan omaa makuani, mutta ei se mitään :)

pikkujutut kirjoitti...

Valilla on kausia, jolloin tulee kuunneltua Mitchellia.Taisi tulla taas nyt taman innoittamana :)

Virpi kirjoitti...

Minulta on mennyt Joni Mitchell jotenkin kokonaan ohi, en tainnut välittää kuin Big Yellow Taxista. Mutta tämä on hieno tulkinta vanhasta hyvästä kappaleesta.

Jael kirjoitti...

Allu:-)

Hirlii: Todellakin tullut lisää syvyyttä ääneen.

Papi:-)

Pikkujutut:mullakin on aina kausia, jolloin jotain tiettyä artistia tulee enemmän kuultua

Katriina:Hieno tulkinta onkin..

Elegia kirjoitti...

En ole ennen kuullut laulajasta enkä kappaleesta. Minulle siis ihan uusi tuttavuus. Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että ei oikein iske minuun, vaikka Michelillä tässä kaunis ääni onkin.

Jael kirjoitti...

Elegia: vaikka tämä kappale on ihan hieno, mä luulen että Mitcheliin pitää kuitenkin tutustua muiden kappaleiden kautta, tämä ei ehkä oikein anna oikeata kuvaa hänestä.