maanantai 23. maaliskuuta 2009

Templarien talot

Tänä aamuna menin klinikalle hakemaan mammografian tulokseni (kaikki ok :-) ja sieltä pois tullessani kävelin Saronapuiston ohitse. Otin pari kuvaa templarien taloista. Templarit olivat saksalainen messiaaninen ryhmä,jotka perustivat siirtokuntia silloisen Palestiinan alueelle, esimerkiksi Haifaan ja Jerusalemiin (the German Colony) .Saronan siirtokunta perustettiin vuonna 1871 ja se ,kuten muutkin templarien siirtokunnat, rakennettiin saksalaisten kaupunkisuunnitelmien mukaisesti.

Talojen lisäksi templarit perustivat maatiloja, yrityksiä, hotelleja sekä järjestivät kuljetuksia pyhiinvaeltajille. Jokaisessa siirtokunnassa oli yhteisötila sekä kouluja. Templarit perustivat omia leipomoita, vaunujen korjauspajoja, metallipajoja sekä muita yrityksiä. Vähitellen he myös oppivat puhumaan hepreaa, mutta kaikki kirjoitettu materiaali oli saksankielistä.

Templarien lapsia 1900-luvun alussa

Templarit ajettiin kuitenkin pois Palestiinasta ensimmäisen maailmansodan aikana ,brittien valloitettua alueen ottomaaneilta. Heille templarit olivat vihollisen edustajia. Sodan jälkeen templarit palasivat takaisin.Sarona oli huonossa kunnossa, mutta templarit kunnostivat alueen saatuaan briteiltä korvauksia.

Useat templarit alkoivat kuitenkin kannattaa natsien ideologiaa 30-luvulla natsipuolueen noustessa valtaan Saksassa. Natsipuolueen haarakonttoreita perustettiin jokaiseen templarisiirtokuntaan ja useat natsipäälliköt vierailivat niissä. Saronan miehet ja naiset ottivat Adolf Eichmanin innostuneesti vastaan. Suhteet juutalaisiin Palestiinan alueella katkesivat ja templarien tuotteita ei enään ostettu.Toisen maailmansodan alku merkitsi lopun alkua templarien siirtokunnille.Britit karkoittivat heitä Saksaan sekä Australiaan. Templarit saivat korvausta menetetystä omaisuudesta.
Saronan alue on aivan lähellä Tel Avivin keskustaa. Osa rakennuksista siirrettiin pala palalta ja alueiden ympärille rakennettiin puisto. Olen ymmärtänyt, että rakennuksille etsitään vuokraajia,jotka kunnostaisivat talot ja perustaisivat sinne esimerkiksi ravintoloita. Talot eivät ole mitenkään kauhean kauniita,mutta ovat silti viehättäviä ja ympäröivä puisto tekee alueesta vielä viehättävämmän.
Ja asiasta toiseen: jokin aika sitten kirjoitin puluongelmastani ja miten en ollut saanut karkoitettua pyykinkuivaustasanteelleni majoittunutta pulupariskuntaa.Ja miten hellyin nähdessäni siellä pulunmunan.

No, pulupienokainen tuli maailmaan parisen viikkoa sitten.Äitipulu istui yli viikon sen päällä ja ihmettelin asiaa, mutta kai oli vielä sen verran viileää, että pikkupulu tarvitsi lämpöä. Isäpulua taas en ole aikoihin nähnyt. Tänään otin kuvan pululapsesta, ja sitä ei tosiaankaan voi kauniiksi kehua......Kunhan se tuosta vielä kasvaa niin häätö on edessä....

28 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Mielenkiintoinen pala historiaa. Templareista ei ole näillä leveysasteilla taidettu kuullakkaan. Nuo rakennukset ovat todella viehättäviä. Vähän erilaisia :)

Nimetön kirjoitti...

Kiitos tietopaketista... oli niinkuin olisin ollut retkellä...;) Voi pulu poloinen ei tiedä vielä mikä on edessä... ei tosiaan ole kauneimpia näkemiäni lintuja...

Nurkkalintu kirjoitti...

Yaelian, ihanaa, että kaikki ok :)

Kiitos historian tiedoista.

Tuo pulu-baby on aivan reppana!

Susadim kirjoitti...

Menikö aika tosiaan näin nopsaan, muistan kun kerroit käyneesi mammografiassa. Hyvä kun kaikki kunnossa!!

Talot on viehättäviä, ravintolan perustaminen niihin ihan hyvä ajatus minusta. Jos vain taloja ei pilata remonteilla...

Nohnoh, eipäs haukuta rumaksi ankanpojaksi pulupienoista :D

Jael kirjoitti...

Lepis:Nuo kuvat eivät oikein anna kunnon kuvaa alueesta;siellä on nuo erikoiset pienet talot puistossa isojen talojen ympäröiminä...

Marke :-) Juu pulu saa nyt toistaiseksi vielä hieman kasvaa ennenkuin häätö tulee...Ihmeen hiljaisia kuitenkin ovat olleet sekä äiti että lapsi! Vähän reppana tuo pulunen kai on..

Nurkkalintu: kiitos:-)Olin vähän hermona,kun paljon syöpätapauksia lähisuvussa, mutta kaikki oli taas ok tällä kertaa.

Sudadim:kiitos:-) Niiden talojen yleisilmettä ei saa kaiketi pilata, ne pitää kunnostaa säilyttäen aidon ilmeensä. Tuo pululapsi on niin ruma! Mutta the beauty is in the eye of the beholder, sanotaan ;-)

Sooloilija kirjoitti...

Kerran muuten mietinkin, että missä ne pulun poikaset oikein syntyvät ja kehittyvät kun niitä ei koskaan näe. Mutta aikuisia puluja näkee joka paikassa..

Näistä templareista en ole ikinä kuullutkaan. Taas oppi jotain uutta. Samoin kuin eilisestä Sunnuntaiklassikossakin..

arleena kirjoitti...

Unohduksissa oli tuokin asia, että saksalaisia oli Palestiinan/Israelin alueella. Kiitos kirjoituksestasi oli mielenkiintoista lukea palanen historiaa.

kyllimarjaana kirjoitti...

Ihmeen kiintoisaa historiaa . Paljon on asiaa menossa unholaan .
Pulut ovat viehkeitä kaukaa katsoen , mutta annappas olla , jos tulevat pyykinkuivaus paikalle asumaan ....

Dina kirjoitti...

Oh cool! Where did you find a photo of real Templars?! I love reading their history and wandering in the German Colony. Wish I could read your Finnish post.
I'm sure you could get into the Anglican School if you wave nicely to the guard behind the sliding gate on Haneviim Street. Make sure to pet the cat if you see it. :)
Slim Peace groups start several times a year in several places around Israel. You could get on the mailing list.

Susanne kirjoitti...

Ihanaa että mammografian tulokset olivat hyvät!

Postauksesi oli todella mielenkiintoinen!

BLOGitse kirjoitti...

templarit uusi tieto, kiitos!

taloista voisi hyvinkin saada kivan nakoisia ehostamalla...
ideoita kylla on maailma pullollaan mutta mista rahat tana aikana...

meidan naapurin papukaijat 'lensivat tanaan sisaan'. mieheni sai totaalisen hermarin ja hyokkasi klo 7 pimputtamaan naapurin ovikelloa...kun ei kerta kaikkiaan voi nukkua kun linnut raakyy niin kimeasti kuuden jalkeen aamusta...
taisi olla naapurin 'talkkari', otti hakin ja vei jonnekin. nyt pihalla on ollut normaalia luonnon lintujen viserrysta ja kujertelua, viuh! huokaus! :)

Anne kirjoitti...

Hienoa, että kaikki on hyvin!

En olis ehkä puluksi tunnistanut tuota babya... :)

MaaMaa kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu Templareista ja hienoja kuvia! :)
Ja voi ei mikä kamalan ruma pulunpoikanen! En o ikinä nähny! Voi toista! Ihmekös äitipulu istu päällä, halus varmaan piilotella moista :D :D ...vaikkakin kai se oma lapsi on jokaisen äipän mielestä se kaikkein suloisin ... :D

Allu kirjoitti...

Kiva että mammografia oli o.k., tässä kun on saanut vähän liikaa huonoja viestejä ystäväpiiristä ja nytkin istun puhelimen vieressä ja odotan seuraavalta labran tuloksia.

Jael kirjoitti...

Sooloilija: En minäkään ollut ennen pulunpoikasia nähnyt,ja niitä ei voi tosiaankaan suloisiksi kutsua..

Arleena: tämä templarihistoria on varmaankin vähemmän tunnettu juttu.

KylliMarjaana:totta tosiaankin. Jospa nuo pulut saisi pois, mutta ne on kamalan itsepäisiä!

Dina:while looking for more information, came across some pics on the web. Thanks for the info, next time I will come to Jerusalem I would like to see that lovely place.And I will check about the Slim Peace , it would be nice to participate.You can get some idea of what I write with the help of Google Translator

Susanne:kiitos ja kiitos! Joudun vuosittain tekemään mammografian ja aina vähän hermo olo ennen tuloksia....

Blogitse: Niinpä, näinä aikoina onkin vaikeaa saada joku kunnostamaan ja tekemään noista taloista jotain kivaa.Mutta ehkä joskus, sijainti on loistava, ihan keskustan lähellä.
Papukaijojen rääkyminen on aika kovaa tosiaankin.Ihme kun he eivät hiljentäneet niitä laittamalla tumman kankaan häkin päälle.Toivottavasti ei toistu se aikainen rääkyntä!

Anne:Kiitos! Yleensähän eläinlapset on aina niin suloisia, mutta tässä tapauksesa eivät ole...

MaaMaa:kiitos! Tuo pululapsiparka on kyllä niin ruma! Nyt on äitipulu alkanut jättää sitä jo yksin, kai se pian oppii lentämään.Sitten ne voi jo yrittää uudelleen häätää pois!

Allu:toivottavasti ei tule enempää huonoja uutisia, pidän peukkuja!

Susa kirjoitti...

Ala nyt, kylla siita jotain kaunista loytaa kun oikein tarkkaan katsoo ;D

Ihanaa etta testin tulokset ovat ok. :)

BLOGitse kirjoitti...

papukaijoista,
kylla laittoivat kankaan mutta ottivat veke sen 2 aamuna kuuden jalkeen jolloin raakyna alkoi...
sita ennen vasta joskus 9 jalkeen kun mies oli jo duunissa.
nyt ovat kaijat siirtyneet eika ainakaan tana aamuna niiden raakynaan heratty...
mina herasin jo viidelta kun naapurin maid kulkee puupohjaisilla kengilla, kops, kops...sitten putosi lattialle kolinalla jotain, mies alkoi kuorsaamaan, ohi meni roska-auto, kuorma-auto ja sitten olinkin jo aivan hereilla...
odotan aikaa kun saan nukkua kunnolla, oikein levaten...
eilen piti ottaa paikkarit kun silmat ei vaan pysyny enaa ip auki - ehka teen tanaan saman...

mukavaa paivaa!

Jael kirjoitti...

Susa ;-) Kiitos!

Blogitse: onpa teillä paljon häiriötekijöitä aamuisin! Ehkä korvatulpat auttaisi, vaikka ei niitä kauhean kiva ole käyttää,mutta ainakaan ei äänet kuulu. Mä käytin yhdessä vaiheessa joskus Caracasissa, kun niin aikaisin aamulla alkoi kauhea mekkala! Mukavaa päivää myös Cairoon!

BLOGitse kirjoitti...

olet linjoilla samaan aikaan kuin mina, vastaan heti,
tama compound on periaatteessa aika hiljainen.
mutta kun elama alkaa 5 aikoihin niin eihan siina kukaan ajattele etta jossain joku haluaisi nukkua, siis etta itse pitaisi olla hiljaa..niin kuin Suomessa yritetaan hoitaa omat asiat hiljaa jos esim tyoajat poikkeaa normaalista jne.
tama talo on niin surkeasti rakennettu, 1kertaiset ikkunat joista tuulee ja kuulee...
tulevana vkonloppuna yritamme tilkita makkarin ikkunoita...saas nahda mita siita tulee! :)

kaytan tulppia satunnaisesti mutta mun pikkuset korvat ei kesta joka paiva kayttaa...ja pumpulista ei oikein ole mihinkaan...

sain muuten idean, taidan menna tuonne paatielle joku paiva kuvaamaan aamu/iltaruuhkaa...melkein joka paiva siella on joku onnettomuus ja liikenne seisoo...
mutta tanaan olen himassa ja kayn valilla pihalla ottamassa muutaman aurikoruiskeen! :)

Jael kirjoitti...

Blogitse:onhan se kurjaa kun alkaa mekkala niin aikaisin ja itse haluaisi nukkua.... Mulla on ollut samanlaisia kokemuksia ja aika ärsyttävää se on!Toivottavasti se ikkunoiden tilkittäminen auttaa!
Toivottavasti oli kunnon aurinkoruiske, täälläpäin taas on ollut pilvistä tänään.

Sirokko kirjoitti...

Kiitos tästä tietoiskusta, kiva oppia aina jotain uutta, templareista en ole kuullutkaan ennen mitään. Tuo aluehan sopisi hyvin vaikka joksikin kultturelliksi alueeksi, taidetupia, ateljeita, kerhotoiminta yms. Tosin aika pimeää varmaan sisällä.
No onnea uuden perheenjäsenen syntymälle :), eipä tuota oikein sulomussukaksi voi sanoa.. Meidän hauvelista on muuten kasvamassa kunnon lintukoira, on jo saanut yhden pulun höyhennettyä...

Jael kirjoitti...

Sirokko;-) Juuri sen tapaista toimintaa sinne halutaankin,mutta ne talot pitäisi kunnostaa.

No tuollaisen lintukoiran tarttisin minäkin nyt ;-)

Hannele på Hisingen kirjoitti...

Tuota en tiennyt.

Nimetön kirjoitti...

Kiitos sinun, taas tietomääräni hieman karttui! En ollut ennen kuullutkaan templareista.:)

Kyllähän tuo pikkupulu ihan hellyttävä on. Tuollainen pieni sulaton reppana vielä.:) Varmasti kiva seurata sen kasvua munasta lentäväksi linnuksi, mutta toivottavasti sen jälkeen saat jo häädettyä pulut tiehensä. Ne saavat ihmeen paljon jätöksiä aikaiseksi, jota ei varmastikaan pyykinkuivaustasanteella kaivata.;)

Minä olen seuraillut nyt viime aikoina oravien touhuja. Koko talven meillä on yksi orava käynyt, ja viime aikoina on tuntunut, että sillä alkaa olla ruoka luonnossa vähissä, kun se on alkanut jyrsiä talipallotelineestä talipalloja metalliverkon läpi. Olen vienyt sille sitten muutaman kerran kokonaisen talipallon ilman muoviverkkoa siihen telineen päälle niin, että se saa sen mukaansa. Pari päivää sitten orava ilmestyi mukanaan kaveri. Ja tänä aamuna niitä oli jo kolme! Sana kiirii, että täältä saa isoja herkkupaloja.;) Aamulla kuuden aikaan, kun avaan kaihtimet niin siellä ne jo aina syömässä on ja pitkin päivää käyvät tämän tästä uudelleen. Hauskoja otuksia!:)

Elegia kirjoitti...

Mielenkiintoista. Minusta tuo rakennukset ovat kiehtovia, vaikka eivät yleisiä kauneuskäsityksiä täytäkään. Tosin jäi vähän epäselväksi, miksi tuossa alimman kuvan talossa on ovi ylhäällä. Onko se kutsumattomia vieraita varten? ;))

Jael kirjoitti...

Hannele:-)

Kmsu:tuon kuvan jalkeen se on kasvanut ja nakyy sulkien alkuja jo olevan.Aitipulu vielakin istuu valilla sen paalla.Onhan se mielenkiintoista seurata sen kehittymista ,mutta olisi saanut olla toisenlainen lintu...

Oi oravia! Ne ovat niin herttaisia! Taalla niita ei ole lainkaan,mutta Helsingissa menin usein lahella olevaan Seurasaareen niita syottamaan,Kerran puraisikin yksi,kun yritin olla liian tuttavallinen,,,Sun pitaisi kuvata niita blogiisi?

Elegia:Itse asiassa tuossa talossa ei ole ikkunoita, vaan nuo ikkunat ovat kulissi ikkunoita/ovia. Kai siina pitaisi olla rappuset,kun oven kuva on siina,

-S- kirjoitti...

Kiva lukea nàità sun postauksia. Tuntuu niin yleissivistàviltà :D

Nimetön kirjoitti...

Ӊoѡdy! Someone in my Myspace group shared tɦis website wіth
us so I came to take a look. I'm definitely loving the information.
I'm bookmarkiոg and will bе tѡeeting this to mmy followers!
Superb blog and superb style anɗ ɗesign.

Herе is my web page webpage